ua en ru

Росія та Іран розширили співпрацю у торгівлі озброєнням, - Кірбі

Росія та Іран розширили співпрацю у торгівлі озброєнням, - Кірбі Фото: координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі (GettyImages)

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Росія та Іран значно розширили свою оборонну співпрацю.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

За його словами, США бачать все більше ознак розширення співпраці Росії та Ірану. Така їх взаємодія допоможе Москві продовжити війну в Україні, а також становитиме загрозу для сусідів Ірану.

"Іран також продовжує надавати Росії ударні БПЛА (безпілотні літальні апарати) одностороннього ураження. Починаючи з серпня, Іран надав Росії понад 400 БПЛА, переважно типу "Шахед", - заявив Кірбі.

За його словами, Росія вже використала більшість з цих БПЛА, завдаючи ударів по об'єктах української критичної інфраструктури.

"Надаючи Росії ці БПЛА, Іран безпосередньо сприяє російській агресивній війні в Україні", - заявив Кірбі журналістам.

Кірбі вважає, що відносини Ірану з РФ є симбіотичними, коментуючи.

"Ми використовуємо інструменти, які є в нашому розпорядженні, щоб викрити і зірвати цю діяльність, і ми готові робити більше. Росія і Іран продовжують порушувати свої зобов'язання за резолюцією Ради Безпеки ООН 2231, беручи участь у передачі безпілотників з Ірану до Росії без схвалення Ради Безпеки ООН", - заявив він.

Як з'ясували США, Росія пропонує Ірану безпрецедентну оборонну співпрацю, як в галузі ракет, так і електроніки та протиповітряної оборони.

"Минулого місяця Іран оголосив про завершення угоди про купівлю у Росії винищувачів СУ-35. Іран прагне придбати у Росії додаткову військову техніку, в тому числі ударні вертольоти, радари і 130 навчально-бойових літаків. Загалом, Іран прагне отримати від Росії військову техніку на мільярди доларів", - підкреслив Кірбі.