ua en ru

Росія проігнорувала пропозицію ООН підключити "дочку" "Россєльхозбанку" до SWIFT, - генсек

Росія проігнорувала пропозицію ООН підключити "дочку" "Россєльхозбанку" до SWIFT, - генсек Фото: Антоніу Гутерреш, генсек ООН (Getty Images)

ООН домовилася з Єврокомісією про підключення "дочки" підсанкційного "Россєльхозбанку" до системи SWIFT для продовження "зернової угоди". Але Росія проігнорувала таку пропозицію.

Як повідомляє РБК-Україна , про це на брифінгу заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

За його словами, Росія порушувала питання про допуск до системи SWIFT Россільгоспбанку як ключовий фактор, який впливав на можливе продовження "зернової угоди". І у своєму листі до російського диктатора Володимира Путіна він зробив відповідну пропозицію.

"ООН нещодавно досягла (після переговорів - ред.) з Єврокомісією конкретного рішення щодо того, щоб дочірня структура "Россєльхозбанку" могла знову отримати доступ до SWIFT", - заявив генсек.

Він зазначив, що така пропозиція могла бути реалізована у рамках існуючих норм.

"Я глибоко розчарований тим, що мої пропозиції залишилися поза увагою", - додав генсек.

Вихід Росії із "зернової угоди"

Нагадаємо, останні кілька тижнів чиновники РФ погрожували, що їхня країна припинить свою участь у "зерновій угоді".

Після цього у ЗМІ з'являлася інформація про те, що ООН готується піти на поступки для того, щоб Москва продовжила свою участь у домовленостях. Зокрема, такі поступки стосувалися і доступу "Россєльхозбанку" до системи SWIFT, щоб полегшити експорт продовольства із РФ.

Але сьогодні, 17 липня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що його країна призупиняє участь у "зерновій угоді".