ua en ru

Росія подвоює військові витрати на 2023 рік, - Reuters

Росія подвоює військові витрати на 2023 рік, - Reuters Фото: Росія подвоює військові витрати на 2023 рік (Getty Images)

Росія на тлі війни проти України подвоїла свої військові витрати. Тепер вони становлять третину всіх державних витрат.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Видання, посилаючись на урядовий документ РФ, зазначає, що тільки у першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12% (600 млрд рублів) більше, ніж планувала на початку року.

Всього Росія за перші шість місяців 2023 витратила 14,97 трлн рублів, з них на оборону було виділено 5,59 трлн рублів - більше 37% від усіх витрат. Загалом бюджетом Росії передбачено 17,1% від загального обсягу коштів, що витрачаються на "національну оборону".

Reuters наголошує, що зростання витрат на оборони підтримує помірне відновлення економіки Росії за рахунок виробництва, але це водночас призвело до дефіциту у бюджеті у розмірі близько 28 млрд доларів. Ця сума, ймовірно, буде збільшуватися.

За даними видання, у період з 2011 по 2022 рік Росія витрачала на оборону мінімум 13,9% і максимум 23% свого бюджету. Згідно з документом, Москва вже витратила 57,4% свого нового річного оборонного бюджету. При цьому фінансування шкіл, лікарень та доріг вже було скорочено на користь оборони та безпеки.

Нагадаємо, у травні цього року Reuters повідомляло, що витрати Росії на оборону зросли на 282% порівняно з минулим роком.

Крім того, раніше британська розвідка зазначала, що РФ намагається приховати оборонні витрати, але війна обходиться Москві дедалі дорожче.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.