ua en ru

Росія планує взяти під контроль Білорусь до 2030 року, - ЗМІ

Росія планує взяти під контроль Білорусь до 2030 року, - ЗМІ Фото: президенти РФ та Білорусі Володимир Путін та Олександр Лукашенко (Getty Images)

Російський уряд планує взяти під повний контроль політику, економіку та військовий потенціал Білорусі до 2030 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на матеріал центру "Досьє".

Група журналістів нібито отримала доступ до внутрішнього документа влади Росії під назвою "Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямку".

У Кремлівському документі йдеться про планове поглинання Республіки Білорусь Росією. План розділений на три етапи – до 2022, 2025 та 2030 років.

За даними центру "Досьє", ключову роль у планах Кремля відіграє "Союзна держава", через яку РФ збирається наростити свої сили в Білорусі.

"Наприклад, до кінця 2022 року перед адміністрацією президента стояло завдання переконати білоруське керівництво у необхідності роботи над СГ", - йдеться у матеріалі.

Крім того, до 2030 року російське керівництво розраховує адаптувати законодавство Білорусі під російське, а також взяти під контроль зовнішню політику республіки та керувати їй на користь РФ, збільшити військову присутність на території країни, підпорядкувати собі інформаційний простір республіки, нарощуючи кількість російських ЗМІ.

Також у перспективах Кремля зазначено встановлення верховенства російської мови над білоруською та запровадження спрощованої процедури видачі російських паспортів громадянам Білорусі.

Як зазначають журналісти, у розробці плану брали участь Генштаб збройних сил РФ, співробітники ГРУ, СЗР, ФСБ та відділ адміністрації президента – управління президента прикордонного співробітництва, яке очолює Олексій Філатов. Він представляв інтереси Кремля в Південній Осетії та Абхазії, а також займався взаємодією з бойовиками "ДНР" та "ЛНР".