ua en ru

Росія не боїться ескалації. У Латвії підтримують передачу Україні необхідної зброї без обмежень

Росія не боїться ескалації. У Латвії підтримують передачу Україні необхідної зброї без обмежень Фото: міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс (facebook.com/edgars_rinkevics)

У Латвії виступили за передачу Україні усієї необхідної зброї від країн-союзників без жодних обмежень щодо її використання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ Латвії Едгарса Рінкевичса в інтерв'ю Neatkariga Rita Avize.

За його словами, наразі між НАТО, ЄС та країнами-союзниками точиться дискусія про те, щоб передати Україні далекобійні артилерійські системи, танки та ще більш ефективні системи ППО.

"Є деякі колеги, які хвилюються: чи не означає це, що Україна використовуватиме цю зброю для прориву на територію Росії? Моє пояснення: ця зброя має бути розподілена, щоб Україна могла ефективно захистити себе від руйнування своєї енергетичної системи", - сказав Рінкевичс.

Так, він зазначив, що у разі подальшого руйнування енергосистеми, українці почнуть тікати до Європи і станеться гуманітарна катастрофа, від якої постраждають мільйони.

"Тому моя думка була такою: ми повинні дати українцям зброю, їх не потрібно обмежувати у використанні цієї зброї, якщо мета - знищити бази, де знаходяться ракети чи літаки на територіях, які знаходяться на боці Росії", - сказав він.

Рінкевич додав, що Росія бомбардує всю Україну, не боячись ескалації, а партнери весь час думають: "ой, якби ми щось не загострили". При цьому країна-агресор вже давно пішла на значно серйознішу ескалацію з руйнуванням енергосистеми України.

"Ну, не може бути так, щоб агресор використовував абсолютно всі можливості, але ми завжди намагаємося щось вказати країні, яка захищається від цього агресора", - додав він.

Зазначимо, що раніше Рінкевичс заявив, що Україна повинна мати право завдавати ударів по аеродромах та ракетних складах Росії, з яких завдаються удари по українській цивільній інфраструктурі.

Нагадаємо, США модифікували установки HIMARS для України, щоб їх не можна було використовувати для обстрілу Росії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.