ua en ru

Росія бомбами знищує культурну та історичну спадщину України, - британська розвідка

Росія бомбами знищує культурну та історичну спадщину України, - британська розвідка Фото: Росія бомбить культурну та історичну спадщину України (Getty Images)

Бомбардування Росією міст за допомогою ударів авіації дальньої дії та плануючих бомб спричинило руйнівний вплив на культурну, історичну та релігійну спадщину України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter.

Як наголошується у зведенні, 14 травня 2024 року виповнилося 70 років від дня ухвалення Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

У середині лютого 2024 року ЮНЕСКО підрахувала, що Росія завдала збитків культурній спадщині України на суму 3,5 млрд доларів, на відновлення якої потрібно 10 років і 9 млрд доларів.

Крім того, Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє, що станом на 2 травня 2024 року з початку повномасштабного російського вторгнення збитків зазнали 1987 закладів культури.

За оцінками міністерства, станом на 6 травня 2024 року з початку російського вторгнення було зруйновано або пошкоджено 1062 об'єкти культурної спадщини, а ЮНЕСКО окремо підтвердила збитки 129 об'єктам релігійного призначення станом на 10 квітня 2024 року.

Цілі Путіна

Нагадаємо, вже у березні 2022 року більшість громадян (56%) України були впевнені, що головна мета вторгнення Росії – це повне знищення українського народу.

Крім того, у травні 2024 року більшість (74%) українців вважають, що ракетні удари по енергооб'єктах є довгостроковою стратегією РФ, спрямованою на руйнування української енергетики.