ua en ru

Резніков відповів, чи є ризик ядерного удару з боку Росії

Резніков відповів, чи є ризик ядерного удару з боку Росії Фото: глава Міноборони Олексій Резніков (Віталій Носач, РБК-Україна)

Ризик застосування Росією ядерної зброї проти України є завжди. Однак виникає питання стосовно якості цього озброєння.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на главу Міноборони Олексія Резнікова в інтерв'ю виданню "Інтерфакс-Україна".

"Ризики завжди є. Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психоне", - заявив Резніков.

При цьому міністр не береться оцінювати, наскільки такий крок з боку Кремля можливий, зазначивши, що у РФ є носії ("Іскандери", і "Калібри", і літаки).

"Якось я спілкувався з другим президентом Леонідом Кучмою, який вже завершував передачу Росії ядерної зброї. Він нагадав, що навіть якщо б цей ядерний потенціал не віддали, у 1997 році у нього закінчувався термін придатності. Його все-одно треба було списувати та утилізувати. Ми його весь віддали до Росії. Тому запитання: а в якому стані цей мотлох у Росії?" - підкреслив Резніков.

Також глава Міноборони нагадав, що українські ракети "Сатана" у Росії ще на озброєнні.

"Ми їх робили понад 40 років тому. І постає запитання: хто їх обслуговує, за якими документами і скільки років цим інженерам… Тому можна натиснути кнопку, але це може бахнути прямо там", - додав Резніков.

Нагадаємо, нещодавно президент РФ Володимир Путін у своєму зверненні погрожував країнам Заходу застосувати ядерну зброю, зазначивши, що він нібито "не блефує".

Додамо, як пояснив РБК-Україна експерт з міжнародних енергетичних та відносин безпеки Михайло Гончар, такі погрози Москви більше схожі на "зондування ґрунту" Заходу, аніж реальною готовністю до такого кроку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.