ua en ru

Рецепт ідеальних пампухів на Різдво: м’які, пухкі та ароматні

Рецепт ідеальних пампухів на Різдво: м’які, пухкі та ароматні Фото: Рецепт різдвяних пампухів (Скриншот)

Різдвяні пампухи - одна з найулюбленіших українських святкових страв. Без них важко уявити Святвечір і різдвяні дні, адже саме вони символізують достаток, тепло й родинний затишок.

РБК-Україна ділиться ідеальним рецептом цієї святкової випічки.

Інгредієнти:

  • 500 мл теплого молока
  • 25 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих)
  • 120 г цукру
  • 2 яйця
  • 80 г вершкового масла
  • дрібка солі
  • 900-1000 г пшеничного борошна
  • олія для смаження
  • начинка за смаком (повидло, мак, заварний крем)
  • цукрова пудра для посипання

Покроковий рецепт приготування

У теплому молоці розчиніть дріжджі та 1 ст. л. цукру, додайте кілька ложок борошна й залиште опару на 10-15 хвилин у теплому місці, поки з’явиться пінна шапка. Окремо збийте яйця з цукром і сіллю, додайте розтоплене, але не гаряче масло.

З’єднайте опару з яєчною сумішшю та поступово всипайте борошно. Замісіть м’яке, еластичне тісто, яке не липне до рук. Накрийте рушником і залиште підходити на 1-1,5 години, тісто має збільшитися вдвічі.

Готове тісто розкачайте товщиною близько 1,5 см, виріжте кружальця, викладіть начинку, защипніть краї та сформуйте кульки. Дайте пампухам ще 20–30 хвилин на підхід.

Смажте пампухи у добре розігрітій олії на середньому вогні до золотистої скоринки з обох боків. Готові викладіть на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир, і щедро посипте цукровою пудрою.

Секрети вдалих пампухів:

  • Не забивайте тісто борошном, саме м’яке тісто дає повітряну структуру
  • Олія має бути добре прогріта, але не кипіти
  • Начинка не повинна бути надто рідкою

Такі пампухи довго залишаються м’якими, мають ніжну текстуру та насичений смак. Це класичний різдвяний рецепт, який легко стане улюбленим у вашій родині й прикрасить святковий стіл.