ua en ru

Реструктуризація боргів - частина нацстратегії, яку може використати "Укренерго", - економіст

Реструктуризація боргів - частина нацстратегії, яку може використати "Укренерго", - економіст Фото: реструктуризація боргів - частина нацстратегії, яку може використати "Укренерго" (Віталій носач, РБК-Україна)
Автор: Юлія Бойко

Реструктуризація боргів - популярна практика, яку використовують країни всього світу для зменшення кредитного навантаження. "Укренерго" теж може скористатися цим інструментом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на керівника секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрія Забловського, коментуючи ініціативу "Укренерго" щодо підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії.

"Ще до війни треба було вирішувати питання зі збитковістю або перекредитовуванням державних компаній, або зменшувати навантаження. І це абсолютно нормальна практика, коли держава в рамках своєї національної стратегії управління національним боргом, - а до державного боргу також зараховуються боргові зобов’язання по державним компаніям або компаніям державного сектора, - реструктуризує борги. Реструктуризація - нормальний елемент стратегії розвитку компаній", - наголосив економіст.

За його словами, загальнодержавна стратегія управління боргом розробляється Міністерством фінансів, і розраховується на декілька років. І зараз, в умовах війни, реструктуризація боргу – слушна пропозиція, адже просто підвищення тарифу далеко не завжди дає економічну ефективність, якщо компанія має низький рівень корпоративного управління.

"Додатково треба підвищувати і якість корпоративного управління, і ефективність використання наявних коштів. Бо ми ж бачимо періодично в засобах масової інформації ті чи інші корупційні скандали, пов’язані з закупівлями в державному секторі. У сфері державних фінансів, якщо провести якісний глибокий аудит, можна знайти і резерви, і можливості навіть у тих бюджетах, що є - якщо підвищити ефективність використання цих бюджетів", - наголосив Забловський.

Він підкреслив: в нинішніх умовах державним монополістам варто вдатися до реструктуризації замість того, аби підвищувати фінансовий тиск на бізнес.

"Реструктуризація це нормальна і цивілізована практика для управління боргом та реалізації фінансової стратегії. Не треба перекладати всі свої проблеми на кінцевого споживача, використовуючи монопольне становище. Адже, як показала практика, не завжди підвищення тарифів призводить до підвищення операційної ефективності компанії. Тому що питання або було в неефективності використання цих коштів, або банально пов’язано з корупційними оборудками, які теж вимивали ці кошти", - резюмував Забловський.

Нагадаємо, НКРЕКП попередньо погодила збільшення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Очікується, що після підвищення тарифів дохід монополіста Укренерго виросте до 58,7 млрд грн.

Кошти від підвищення будуть спрямовані на погашення кредитів компанії - попри те, що наразі всі українські підприємства проводять реструктуризацію боргів.

Своєю чергою головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень Іван Ус заявив, що підвищення тарифів призведе до закриття бізнесу і загроз економічній безпеці.