ua en ru

Республіканці висунули нового кандидата на посаду спікера Палати представників США

Республіканці висунули нового кандидата на посаду спікера Палати представників США Фото: республіканці висунули нового кандидата на посаду спікера Палати представників США (Getty Images)

Республіканці Палати представників США обрали Майка Джонсона своїм наступним кандидатом на пост спікера.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Повідомляється, що 51-річному республіканцю Джонсону, за якого на закритому голосуванні висловилися 128 однопартійців, для обрання спікером тепер потрібно перемогти при голосуванні в Палаті представників повного складу.

Щоб отримати необхідні 217 голосів,він має подолати внутрішньопартійний розкол серед республіканців, які контролюють нижню палату Конгресу.

Джонсон із 2021 року обіймає посаду заступника голови Республіканської конференції Палати представників. У минулому він був головою Республіканського дослідницького комітету у Конгресі США.

Вибори спікера Палати представників США

Нагадаємо, на початку жовтня конгресмени Палати представників вирішили відправити у відставку Кевіна Маккарті. Після цього розпочався процес виборів нового спікера.

Республіканці, яких більшість у нижній палаті, обрали своїм основним кандидатом Джимом Джорданом, який є противником допомоги Україні. Але він не зміг вступити на посаду після трьох голосувань у Палаті представників – не набрав потрібної кількості голосів.

Після цього республіканці оголосили про дев'ятьох кандидатів на посаду спікера Палати представників.

Зазначимо, що перед Майком Джонсоном Республіканська партія у Палаті представників США обрала Тома Еммера своїм кандидатом на пост спікера.

Він переміг на внутрішньопартійному голосуванні у свого конкурента Майка Джонсона. Однак під час наступного голосування, в якому він балотувався без суперника, Еммеру не вдалося заручитися підтримкою.

Після чого проукраїнський представник республіканської партії Еммер вибув з-поміж претендентів на посаду спікера. Він зняв свою кандидатуру усього за кілька годин після обрання.