ua en ru

"Рамштайн-18" розпочався. Остін закликав союзників надати Україні більше систем ППО

"Рамштайн-18" розпочався. Остін закликав союзників надати Україні більше систем ППО Фото: голова Пентагону Ллойд Остін (GettyImages)

Чергове засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", вже 18-те за рахунком, розпочалося сьогодні, 23 січня. Голова Пентагона Ллойд Остін виступив зі промовою на заході у ході участі онлайн.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter (X) Міністерства оборони США.

Глава оборонного відомства Штатів закликав учасників "Рамштайну" надати Силам оборони України "більше рятівних наземних систем протиповітряної оборони та засобів перехоплення".

"Путін продовжує жертвувати приголомшливою кількістю російських військ у своїй необдуманій і безрозсудній війні за своїм вибором. Путін сподівається, що ракети та безпілотники деморалізують український народ, зламають бойовий дух українських військових", - йдеться у його заяві.

Також глава Пентагону зазначив, що країни-союзники не повинні "коливатися в нашій підтримці України".

Остін розповів, що Штати досі не отримали жодних достовірних доказів нецільового використання або незаконного перенаправлення американського обладнання, наданого Україні.

"Ми бачимо, що Україна використовує надані нами можливості для захисту від російської агресії", - наголосив він.

Остін нагадав про оголошення США 27 грудня 2023 року про додатковий пакет у розмірі 250 мільйонів доларів, щоб допомогти задовольнити нагальні потреби безпеки України.

"Пакет включає рятувальні боєприпаси ППО, компоненти системи ППО, боєприпаси для HIMARS, протитанкові боєприпаси, артилерійські боєприпаси калібру 155 і 105 міліметрів, медичне обладнання". - сказав він.

Крім того, глава Пентагона подякував союзникам і партнерам, які "оголосили про нові важливі довгострокові пакети допомоги у сфері безпеки з моменту нашої останньої зустрічі".

"Це включає важливі оголошення Естонії, Німеччини, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Швеції та Великої Британії. У сукупності ці зобов'язання становитимуть мільярди доларів додаткової військової допомоги Україні", - висловився Остін.

"Рамштайн-18"

Раніше повідомлялося, що нову зустріч Контактної групи з оборони України анонсували напередодні в Пентагоні. Зокрема, міністр оборони США Ллойд Остін говорив телефоном з українським колегою Рустемом Умєровим та за підсумками перемовин повідомив - наступний "Рамштайн" союзники проведуть 23 січня.

Остін вкотре повторив, що США та міжнародна коаліція з приблизно 50 країн "залишаються відданими підтримці України в її боротьбі проти російської агресії".

Яким був попередній "Рамштайні"

Попереднє засідання відбулося 22 листопада 2023 року. Особливістю 17-го "Рамштайну" було те, що в ньому вперше взяв участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він проінформував західних союзників про ситуацію на фронті та також подякував за допомогу Україні.

Також на "Рамштайні-17" країни-партнери оголосили про нові пакети військової допомоги для України.

До яких увійшли боєприпаси, ракети, системи радіоелектронної боротьби, дрони й нові потужності для протиповітряної оборони. Разом з тим була створена коаліція розвитку ППО - її лідерами стали Німеччина та Франція.