ua en ru

Рада Україна-НАТО. Що це таке та як вона може працювати

Рада Україна-НАТО. Що це таке та як вона може працювати Фото: що відомо про новий фотмат україни та НАТО (Getty Images)

В Північноатлантичному альянсі заговорили про створення Ради Україна-НАТО.Такий формат має замінити Комісію Україна-НАТО та дати Києву ширший спектр можливостей.

Новий формат співпраці підвищить статус відносин України та Альянсу та дозволить ініціювати зустрічі у будь-який час, а також відчинить двері для нових сфер співробітництва.

"У Комісії ми могли виключно доповідати про стан справ із реформами чи про результати співпраці. У Раді ми матимемо право голосу та право ініціативи. Фактично це більш поглиблена інтеграція до альянсу, але точно не замінник нашого членства. Це просто крок на шляху до нього", - зазначив голова делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв у коментарі РБК-Україна.

За його словами, Рада має бути більш інституційною, ніж Комісія, і мати конкретні органи, відділи та підрозділи, які взаємодіятимуть за різними напрямами власне зі штаб-квартирою НАТО. І Україна в цій Раді буде представлена на різних рівнях.

Реакція на новий формат відносин

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що створення Ради Україна - НАТО суттєво зміцнило б партнерство між Альянсом та Україною, адже це структура, що дозволяє ухвалювати спільні рішення.

Однак в Україні не так позитивно відреагували на дану пропозицію. Сьогодні Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що заснування Ради Україна - НАТО має супроводжуватися чітким кроком, який наблизить державу до членства.

"Заснувати у Вільнюсі Раду Україна - НАТО без рішучого кроку до членства - все одно що надати танк без гармати", - сказав він.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.