ua en ru

Рада прийняла законопроект щодо Е-реєстру військовозобов'язаних

Рада прийняла законопроект щодо Е-реєстру військовозобов'язаних Фото: Рада прийняла законопроект щодо Е-реєстру військовозобов'язаних (Віталій Носач, РБК-Україна)

Рада прийняла законопроект №10062 щодо цифровізації армії 16 січня.

Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, пише РБК-Україна з посиланням на його Telegram.

"Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому", - написав він.

За словами нардепа, "за" проголосували 249 нардепів.

Рада прийняла законопроект щодо Е-реєстру військовозобов'язаних

Що відомо про прийнятий закон

Закон надає можливість створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Зокрема, з’явиться можливість надання статусу учасника бойових дій онлайн за наявності необхідних даних.

"Завданням законопроекту є уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу УБД під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) військових", - йдеться в пояснювальній записці до вже прийнятого закону.

Тобто простими словами тепер, наприклад, військослужбовець зможе подати заяву на отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни як в паперовій, так і електронній формі. Крім того, статус учасника бойових дій під час дії воєнного стану тепер можна буде встановити на підставі довідки про безпосередню участь у бойових діях в електронному вигляді.

Як раніше вже повідомляло РБК-Україна, в Україні запустили електронний Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". Доступ до нього мають Міноборони, Генеральний штаб, територіальні центри комплектування (ТЦК), інші структури, а самі військовозобов'язані можуть лише перевірити свої дані. Детальніше про сам реестр - в матеріалі.