ua en ru

Путін доручив екс-"вагнерівцю" збирати добровольців на війну проти України

Путін доручив екс-"вагнерівцю" збирати добровольців на війну проти України Фото: Володимир Путін, російський диктатор (Getty Images)

Російський диктатор Володимир Путін доручив колишньому начальнику штабу ПВК "Вагнера" Андрію Трошеву зайнятися формуванням добровольчих підрозділів для відправлення на війну проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Кремля.

У ході зустрічі з екс-"вагнерівцем" та заступником міністра оборони РФ Юнус-Беком Євкуровим у четвер Путін нагадав, що Трошев сам понад рік воював у такому підрозділі.

Путін доручив екс-"вагнерівцю" збирати добровольців на війну проти України

Путін на зустрічі з Беком Євкуровим та Андрієм Трошевим (фото: скріншот з відео)

"Знаєте, що це таке, як це робиться, знаєте про питання, які потрібно завчасно вирішувати, щоб бойова робота йшла якнайкраще і найуспішнішим чином", - сказав російський диктатор.

Також керівник Кремля зазначив, що на попередній зустрічі вони вже обговорювали питання, що полковник у відставці Трошев "займеться формуванням добровольчих підрозділів, які можуть виконувати різні бойові завдання насамперед звісно, у зоні "спеціальної військової операції"".

Додамо, що за даними джерел Telegram-каналу Shot, Трошев курируватиме зв'язок між "добровольчими формуваннями" та Міноборони РФ.

Що відомо про Трошева, якого "вагнерівці" вважають зрадником

Андрій Трошев раніше був начальником штабу приватної військової компанії "Вагнера", і був "2-ою особою в цій терористичній організації. Він курирував роботу служби безпеки, служби тилу та займався питанням вербування засуджених та відправлення їх на фронт в Україну у складі окупаційних сил.

Путін доручив екс-"вагнерівцю" збирати добровольців на війну проти України

Андрій Трошев (фото: kremlin.ru)

Після спроби держперевороту, організованої лідером цієї ПВК Євгеном Пригожиним у червні, він був присутній на зустрічі Путіна з командирами угруповання.

Після цього командири бойовиків-"вагнерівців" звинуватили Трошева у зраді. Річ у тому, що він першим із командирів угруповання відмовився далі брати участь у заколоті Пригожина, пише Gulagu.net.

Так, за даними порталу, високопоставлений "вагнерівець" і "герой Росії" (як і Пригожин, а також засновник цієї ПВК Уткін) Трошев прийняв рішення про передачу до ФСБ та Міноборони РФ внутрішньої інформації, тим самим заручився прихильністю Путіна.

Також повідомляється, що Трошев та його спільники займалися в РФ розшуком втікачів, тиском на осіб, які давали свідчення та свідчення журналістам та правозахисникам.

За даними порталу, Трошеву було запропоновано одну з посад у рамках суміжної з Міноборони РФ структурою, що вербує ув'язнених у загони "Шторм Z".

Повернення "вагнерівців" на війну проти України

Нагадаємо, після невдалої спроби державного перевороту в Росії, що організовував ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин у червні, частина цих найманців "переїхала" до Білорусі, а ще деяка частина підписала контракт із Міноборони РФ.

До слова, приблизно за місяць до свого "маршу на Москву" Пригожин заявляв, що втрати його найманців у боях проти Сил оборони України склали десятки тисяч вбитими.

Нещодавно в Інституті вивчення війни (ISW) висловилися щодо чуток про повернення "вагнерівців" в Україну, та оцінили їх здатність вплинути на можливості армії РФ. Аналітики вважають, що найманці не зможуть допомогти загарбникам відчутно переламати ситуацію на їхню користь на фронті.

Раніше видання CNN з посиланням на українського військовослужбовця написало, що найманці групи "Вагнера" нібито повернулися під Бахмут Донецької області.

Пізніше начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що бійці ПВК "Вагнера" присутні на території Східного угруповання військ. Зараз частина найманців переукладає контракти з Міноборони РФ і повертається в Україну з Білорусі.