ua en ru

Пшениця подорожчала після обстрілу Росією торгового судна у Чорному морі

Пшениця подорожчала після обстрілу Росією торгового судна у Чорному морі Фото: Обстріл Росією торговельного судна у Чорному морі викликав зростання цін на пшеницю (Getty Images)

Ціни на пшеницю зросли після того, як російський військовий корабель обстріляв вантажне судно у Чорному морі у спробі зупинити його для перевірки, оскільки напруженість на ключовому водному шляху продовжує зростати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Суховантаж прямував до українського порту Ізмаїл, коли російський патрульний корабель ВМФ відкрив вогонь після того, як оператори корабля не відповіли на запит про огляд, повідомило військове міністерство Росії. Після цього судну нібито дозволили відновити рейс, повідомили у міністерстві, не уточнивши, який вантаж - якщо такий є - воно перевозило.

Пшениця подорожчала після обстрілу Росією торгового судна у Чорному морі

Ф'ючерси зросли приблизно на 1,2% до 6,56 доларів за бушель після падіння на 1,5% у п'ятницю.

Міністерство сільського господарства США підвищило оцінку постачання російської пшениці до 48 млн тонн на сезон 2023-24 років. Це означає, що майже чверть світової торгівлі пшеницею буде тепер приходиться з Росії.

Постачання зерна в Причорномор'ї опинилося під загрозою після закінчення терміну дії в липні угоди, що дозволяла безпечний прохід суден, що експортують українське зерно та інші продукти харчування з портів Великої Одеси. Занепокоєння також залишається після того, як близько тижня тому український безпілотник атакував нафтовий танкер під російським прапором. Пшениця, як і раніше, залишається приблизно на 17% нижче цього року на тлі небувалих урожаїв.

Піратство Москви у Чорному морі

Військове відомство РФ 13 серпня заявило, що зупинило у Чорному морі іноземне судно. Воно йшло до порту Ізмаїл в Одеській області..

Представник міністерства оборони Туреччини заявив, що йому відомо про інцидент, пов'язаний з кораблем, що прямував до Румунії, і підтвердив, що офіційні особи розслідують його.

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив, що Росія здійснила цілеспрямований обстріл, щоб зупинити цивільне судно у Чорному морі. Він наголосив, що це акт піратства.

Україна закликала ООН та партнерів жорстко відреагувати на дії Росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти РФ як країни-члена Міжнародної морської організації, заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.