ua en ru

Прес-конференція Зеленського: онлайн-трансляція

Прес-конференція Зеленського: онлайн-трансляція Фото: президент України Володимир Зеленський дає підсумкову прес-конференцію (Віталій Носач/РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 грудня 2023 року, дає велику прес-конференцію. Зустріч з журналістами присвячена підсумкам 2023 року.

РБК-Україна стежить за прес-конференцією та наводить головні заяви.

На прес-конференцію покликали понад 200 представників ЗМІ. Очікується, що спілкування з журналістами триватиме близько 2 годин.

18:01. Підсумкова прес-конференція розпочалася.

Зеленський заявив, що незалежна Україна проходить великий історичний шлях, майже два роки відбиваючи вторгнення російських окупантів.

"Їхня навала зупинена українським народом та українськими воїнами. Я хотів би їм подякувати", - зазначив президент.

Він привітав українців з історичною перемогою - відкриття переговорів щодо вступу України до Європейського союзу. А також привітав спецслужби з перемогою на Чорному морі, відзначив сили протиповітряної оборони, попередив про складні виклики цієї зими.

18:10. Україна отримає кілька нових Patriot цієї зими.

"Ми щомісяця стаємо потужнішими. У мене було серйозне відрядження… кілька, не говоритиму кількість, кілька нових систем Patriot в Україні захищатимуть нашу країну взимку. Обіцяв не говорити кількість, поки не захищатимуть. Але хочу подякувати партнерам. І Patriot, та NASAMS, потужний новий пакет, і це важливо”, - заявив Зеленський.

18:15. Військові хочуть мобілізувати ще 450-500 тисяч українців. Зеленському треба відповіді

Питання мобілізації - дуже чутливе. Військові звернулися щодо захисту держави і потенційних контрнаступальних дій та запропонували мобілізувати додаткові 450-500 тисяч людей.

"Це дуже серйозна цифра, я сказав, що мені треба більше аргументів. Тому що це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів. Що стосується людей, мені потрібна конкретика, що буде з мільйонною армією, що буде з хлопцями, хто кожного дня там… Якщо є питання ротаційні, питання відпусток, то має буте комплексний план", - зазначив він.

Відповіді мають буди оформлені в законопроекті. Президент каже, що поки не побачив там питання демобілізації, але головне, щоб цей процес був.

"Якщо +450 тисяч, то хто заслуговує право на відпочинок? Це дуже важливий момент, на мою особисту думку. Комплексний план вони повинні підготувати і далі будуть спілкуватися у Верховній раді України", - додав він.

Що стосується фінансів, то така мобілізація додатково коштуватиме Україні 500 млрд гривень.

18:20. Чому рішення про будівництво фортифікацій прийнято лише зараз?

Насправді, було рішення про посилення і продовження будівництва оборонних фортифікацій. Обласні адміністрації робили цю роботу спочатку війни.

"Я вдячний Харківському регіону… як вони об'єдналися з фахівцями і будівельними компаніями. І те, що вони там зробили, я вважаю, що це потужно… Моє завдання просте, стандартизуйте міцний захист", - додав президент.

18:25. Про нестачу боєприпасів, західну допомогу та чи не призведе її дефіцит до поразки

"Щодо поразок, що мені думати, я все знаю. Що стосується поля бою, жодного результату Росія не досягла за цей рік, жодної з цілей. Меседжі Кремля не змінні і зрозумілі – окупація нашої держави. А потім ціль, яку вони змінювали, це вихід на адміністративний кордон українського Донбасу. Вони не досягли цілі, тому про поразку нема чого говорити. Які там три дні? Два роки, бійці наші молодці", - зазначив Зеленський.

Що стосується фінансовою допомоги, влада працює над цим.

"Я впевнений, що США нас не зрадять, що те, про що ми домовилися, буде виконано повністю. Що стосується ЄС, були великі ставки… Ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 млрд євро, я впевнений, ми все це вже досягли. Зараз питання якогось відповідного часу… Рішення буде прийнято найближчим часом", - сказав він і додав, що навіть якщо допомоги буде менше, є інструменти, щоб Україна отримала 50 млрд.

Американські партнери знають, як потрібна їхня допомога, на що вона піде, як вона необхідна для оборони та стійкості економіки України. Зеленський підкреслив, що знайшов порозуміння з Джо Байденом та сенаторами, питання лише в датах.

Якщо казати про нестачу снарядів, то перш за все вплив на південну операцію 2023 року мала відсутність переваги в небі.

"Ми не контролюємо небо, у нас немає достатньої кількості амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід або вже не знайшли, але для цього нам дійсно потрібна підтримка, ми працюємо над цим", - підкреслив він.

18:35. Питання від РБК-Україна: Олаф Шольц та Єнс Столтенберг кажуть, що війна може тривати досить довго. Чи можете ви підтвердити, що в 2024 році війна не закінчиться? І якщо рівень допомоги Заходу суттєво зменшиться, чи є якийсь план Б, за рахунок чого Україна житиме і воюватиме у 2024 році і далі?

Зеленський відповів, що довгострокова допомога все одно буде плечем, якщо будуть ризики. На сьогодні є точно: Бельгія - 1,7 млрд, Данія - 4,2 млрд, Південна Корея - 2,3 млрд, Латвія, Литва та Нідерланди - це сотні мільйонів, Норвегія - 7,5 млрд, Франція - 2 млрд, Німеччина - 8 млрд, Швеція - більше 0,5 млрд і буде багатомільярдна допомога від Японії.

"Це потужний базис, якщо у нас будуть ризики. На відповідні суми ми будемо розраховувати… Дуже велика сума - це і мілітарі допомога", - зазначив він.

Про терміни завершення війни

"Чи закінчиться війна в 2024 році? Я думаю, ніхто не знає відповіді. Навіть коли наші поважні західні партнери кажуть про багато років, вони не знають… Думки часто відрізняються від реальності… Війна, перемога, поразка, стагнація - залежить від багатьох рішень, напрямків і ризиків, але в більшості від нас з вами. Якщо ми не втратимо стійкість, ми завершимо війну раніше. Якщо ми зробимо набагато більше, ніж кожен з нас може, впевнений, ми зможемо наблизити перемогу", - додав Зеленський.

18:45. Зниження підтримки Заходу і проблеми з залученням людей до армії. Чи не ознака це початку програшу?

"Ні, я так не вважаю. Ми були в складнішій ситуації, і ми були майже повністю окуповані, принаймні центральні регіони нашої держави… Ми були в повній блокаді, ми вийшли… У нас була інша зима, зараз інша ситуація. Виклики з допомогою є, щодо артилерійських снарядів, систем 155-го калібру, ПТРК, щодо ремонтів цих систем, але відкриваються хаби… Всі розуміють, що не просто. Ризик, про який ви кажете, завжди є, ми всі живі люди. Але треба жити, боротися і дуже сильно вірити. Не словами, а наближенням результату щоденно, щоб потім не було соромно", - відповів президент.

18:50. Що робити для того, щоб скоротити розрив між військовими та депутатами і бізнесом у тилу. Особливо на фоні корупції.

Зеленський зазначив, що в його команді лише 5-6 менеджерів, і якщо їх стане менше, буде менше ППО та допомоги. Що стосується депутатів, вони мають займатися виключно своєю роботою і бути моральними авторитетами. На жаль, цього не відбувається.

"Я не вважаю, що депутат, який гуляє, скажімо так… він не має права, але нічим не відрізняється від бізнесмена, який салюти запускає на день народження, коли військові воюють. Всі державні діячи мають бути моральним прикладом, такого, на жаль немає. Що я можу зробити як президент? Не можу їх розпустити, бо тоді будуть вибори, вибори неможна під час війни проводити… Якщо ми готові до зміни складу Верховної ради, треба змінювати законодавство і проводити вибори", - відповів президент.

За його словами, люди різні. Є ті, хто пішов в окопи, є ті, хто домовився і виїхав за кордон. Тому за корупцію треба саджати і бити. Сьогодні важливо не ділитися, а об'єднуватися у боротьбі з корупцією, а правоохоронці обов'язково виконають свою роботу і будуть справедливі вироки.

19:00. Про тиск Орбана або інших лідерів з метою схилити до перемир'я.

Зеленський зазначив, що ніколи не говорив з угорським прем'єром Віктором Орбаном про припинення вогню чи про діалог з Володимиром Путіним.

"Щось було таке в його промові, але я не знаю, для мене це дещо дивно. Іноді його політика не дуже дружня до нас, і цей факт він чув від мене… Але ми сусідні країни, і незважаючи на всі виклики, досвід прямого діалогу не дав відчути потужні дружні відносини проти агресії РФ та окупації. Тим не менш ми сусіди, ми намагаємося знайти відповіді на певні питання. Але для цього нам треба організувати зустріч", - сказав президент і пожалівся, що Орбан в Аргентині не відповів, чому не можна зустрітися.

19:10. Про вплив війни на Близькому Сході та плани відвідати Ізраїль.

За словами Зеленського, війна на Близькому Сході впливає на допомогу Україні, і світ розфокусувався в консолідації навколо України.

"Все це комплексно і дуже погано впливає на стійкість України. Це (війна на Близькому Сході, - ред.) - це трагедія, я розумію, але у нас повномасштабна війна. Мої співчуття родичам всіх загиблих у тій трагедії, Росія досягла успіху, треба це визнати, дуже серйозна робота… Вагатися почали деякі держави, балансувати, кому спочатку допомогти, Ізраїлю чи Україні", - зазначив він.

Що стосується поїздки в регіон, то Зеленський подавав сигнали про готовність на самому початку конфлікту.

"Напевно, у них були інші пріоритети. Я не можу сильно гратися з графіком і своїми пріоритетами, бо керую державою у війні", - додав він.

19:15. Допомога від США потрібна вже зараз.

За словами президента, допомога від США стане сигналом країнам ЄС щодо відкриття їхньої допомоги. Що стосується, конкретно коштів від США, то "здається, допомога буде вже дуже скоро".

19:20. Якщо президентом США стане Дональд Трамп і його політика буде направлена на заморозку війни та зменшення допомоги. Чи вдасться його переконати?

"Я думаю, що у нього точно буде інша політика, він інша людина… Я не впевнений, що політика США до України зміниться, але ми маємо тверезо дивитися, що будь-який лідер має вплив. Тому перші сигнали того чи іншого політика будуть дуже впливові. Якщо політика наступного президента буде більш холодною до України, або більш внутрішньою, то я думаю, ці сигнали вплинуть дуже сильно на хід війни в Україні. Якщо одна потужна деталь випадає, механізм починає сипатися. Якщо ми дамо можливість лідерам випасти з платформи допомоги, це точно матиме буде мати не позитивний вплив на допомогу з Європи", - відповів Зеленський.

19:25. Питання від турецького ЗМІ. Чи можна прирівняти загибель мирних палестинців у секторі Газу до російського геноциду українців?

Президент заявив, що визнає трагедію у секторі Газу, страшні гуманітарні наслідки на території обох держав, незалежні народи Ізраїлю та Палестини.

"Але я не можу це прирівняти до нашої війни. Окупація і вторгнення Росії в Україну не починалося з терористичної атаки людей з українським громадянством на території Росії. Ніхто цього не робив, до нас зайшов ворог і вбив наших людей. Тому це різні речі. Безумовно, мої співчуття ще раз", - відповів він.

19:35. Чи можливий компроміс з Польщею через блокаду кордону

"А в чому компроміс? Компроміс - не всім нам вижити, не вивезти зерно. Ми сказали, що не будемо продавати зерно в Польщі, але дайте вивезти. Навіть коли у нас був конфлікт на рівні лідерів, всі бачили, що українці почали захищати вас, не мене, хоча я захищав їхні інтереси. Це життя близьких людей. Але з квітня по вересень було дуже складно, ми втратили сотні мільйонів доларів, частину врожаю", - зазначив Зеленський.

Він пожалівся на те, що Польща не дала вивезти зерно, і це було неправильно, це був політичний сигнал від урядовців, які програли вибори.

"Який компроміс? Закон. ЄС був проти блокування кордону. Слава Богу, з'явилася Румунія, і президент Йоханніс допоміг нашим фермерам вижити. У нього були страйки, я вважаю, він показав прояв міцної людини… Далі у вас новий уряд, у мене був контакт з президентом Дудою… ми вирівняли цю ситуацію. Я буду вірити, що новий уряд розблокує блокаду, вона штучна", - додав він.

Зеленський вже зустрічався з новим прем'єром Дональдом Туском і вірить, що ситуація буде вирівняна.

19:45. Про гарантії безпеки та можливість вступу до НАТО частинами

Що стосується гарантій безпеки. Процес іде повільніше, ніж розраховували. За словами Зеленського, Україна спершу має передати бачення військового компоненту партнерам, але досі цього не зробила.

"Щодо НАТО. Для нас це найпотужніший варіант. Нас не запрошують в НАТО. Сигнали про часткову участь - це, чесно кажучи, маячня. Чому? Ми жодного разу не отримували таку пропозицію, від жодного з партнерів. Складно уявити, як це може бути. Якщо "людина" з Москви каже, що "цілі СВО не змінені", миру вона не хоче. Давайте уявимо, що частина України буде в НАТО. Думаю, це високі ризики для нас. Якщо частина України буде в НАТО, то він увійде і почне війну з НАТО. І тут буде питання, чи будуть країни НАТО боротися за частину української території, яка май той чи інший статус в НАТО, не повністю, а якийсь статус. Бо ми ж не визнаємо території, які окуповані, російськими", - додав президент.

19:47. Про те, чи можуть змінитися цілі України або тактика на фронті

Стратегія виходу на кордони 1991 року не може змінитися. Може змінитися тактика, але коли буде враховано результат дій на півдні у 2023 році.

"До кінця року ми отримаємо розуміння, і наші наступні плани та кроки, вибачте, залишаться поки що тільки з нами", - підкреслив Зеленський.

19:49. Про "формулу миру" та мирні переговори

На сьогодні єдиний працюючий майданчик - це платформа "формули миру". На останній зустрічі у Мальті були представлені майже 80 країн, після цього зустріч буде у Швейцарії в рамках економічного форуму.

"Ми будемо працювати, щоб ця зустріч також налічувала представників всіх континентів, включаючи Глобальний Південь, і щоб було так само 80 країн. Може, буде більше, ніхто не женеться за кількістю, але кількість має вплив… Після зустрічі ми будемо працювати над організацією саміту на рівні лідерів, тому що на цій зустрічі буде пропрацьовано останні 5 пунктів… Саме на цьому майданчику буде домовленість між країнами про фундаментальні речі і почнемо готувати відповідний документ. Коли буде готовий документ, тоді ми зможемо його передати представникам Російської Федерації. Коли всі держави світу об'єднаються навколо нашого зрозумілого документу, то цей документ може бути переданий, як було з зерном, тій стороні", - - пояснив Зеленський.

За його словами, якщо та сторона буде готова той документ сприймати, це свідчитиме, що питання щодо перемовин є актуальним. На сьогодні воно не актуальне, запиту від Росії на мир немає, у риториці - лише нахабство і вбивство.

19:50. Про відносини з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Президенту поставили питання, чому він не реагував на інформацію про нібито конфлікт з Залужним.

"Для чого комусь допомагати і розвивати цю тематику? Робочі у мене стосунки з Залужним, він має відповідати за результат на полі бою, разом з Генштабом. Є багато питань. Наступ - складне питання, щось було, чогось не було, чогось не вистачає, а може і не буде його. Складна історія… Я вважаю, що бути головкомом - це честь, бути президентом України - це честь. Я не втомлююся, не опускаю руки, і не дамо нікому. Це не тільки в ньому питання, питання в наших словах, риториці, в наших діях…. Нам потрібні міцні кроки і результати, ось і все. Я не розвиваю будь-які складнощі в особисте. Держава Україна - це не про особисте", - відповів він.

19:52. Про те, якою має бути перемога України у війні.

Зеленський звернув увагу, що багато хто втомився від війни, а на Заході, наприклад, кажуть, що те, що Україна не втратила державу - це вже перемога.

"Я зі скепсисом до цього відношуся, я вважаю, ми повинні боротися. Бо ніхто не гарантує, що навіть якщо завтра ми дійдемо до тієї лінії, де навала почалася, судячи по цьому року це надзусилля… А що далі? Які гарантії безпеки ми отримаємо? Хто гарантує, що буде безпека з Росією. Зрозуміло, чим далі Росія відступить, тим буде слабшою… Ми всі боремося і молимося, щоб це вийшло. Але це буде складно", - сказав президент.

19:53. Про готовність Німеччини бути з Україною до кінця

"Німеччина на чолі з канцлером Шольцом друга по об'єму підтримки України, фінансово, мілітарі, все разом. Що таке до кінця? Подивимося, будемо судити по кроках людей. На сьогодні він серйозно допомагає. Ми чекаємо ще одну систему Patriot особисто від нього. Ми розуміємо, де це буде, як це допоможе регіону, який щоденно бореться за життя", - підкреслив президент.

19:55 Про українських полонених в Росії. Трек відкриється

"Не можу сказати, що ускладнило цей процес (обміну полоненими, - ред.)…Трек працює, він уповільнився через причини з боку Російської Федерації, але є відповідні дуже конкретні причини. Трек відкриється, зараз працюють над достатньо непоганою кількістю хлопців, щоб їх повернути", - сказав Зеленський.

19:56. Про воєнні цілі на 2024 рік.

"Я не можу вам сказати про цілі. У нас були складнощі на півдні, тому що всі навколо говорили, які були у нас цілі. Чесно скажу, всі говорили, куди ми йдемо і в деталях розглядали, як ми туди дійдемо… Воно так зовсім не злітає з РФ, у якій зброї більше. Тому не можу, прошу вибачення, не можу сказати жодної деталі з наших контранступальних і оборонних дій наступного року", - сказав президент.

19:58. Про посилення мобілізації.

Зеленський сказав, що не підпише закон, в якому буде мобілізація жінок.

"Що стосується 25 років, якщо всі аргументи буде викладено і я побачу, що це потрібно, то з цим погоджуся", - пояснив він.

20:00. Про масовий випуск FPV-дронів та формування відповідних підрозділів.

"Я позитивно ставлюся до збільшення виробництва дронів, до спеціальних підрозділів. Повинна бути інфраструктура щодо управління дронами, найліпша, не радянська, а дуже проста. У мене бла зараз Ставка і я хотів зрозуміти, одне з ключових питань було виробництво дронів і постачання. І дуже не подобається, коли логістично у нас залишається бюрократичний радянський процес. Коли 26 000 дронів лежало на одному складі і не доїхало до фронту… Не може бути таких проблем", - сказав президент.

За його словами, в наступного році України зробить мільйон дронів. Також буде збільшуватися виробництво артилерії 155-мм калібру, щодо пострілів є проблеми, зокрема через дефіцит пороху тощо.

20:02. Про те, коли поновляться авіаперельоти.

Президент прокоментував новину про технічний рейс українського літака з аеропорту "Бориспіль".

"Це як Чорне море, це серйозна дуже операція. Відкриття "Борисполя" - це перемога українського ППО, також помітний економічний крок. Скажу відверто, ми ставимо таке питання нашим колегам і знаємо, що конкретно нам потрібно", - додав Зеленський.

20:04. Про те, як Україна повертатиме мільйони переселенців з-за кордону.

"Люди за кордоном різні, ми повинні їх захищати. Я вважаю, що більшість приїде, як тільки буде потужніше ППО. Не знаю, чи більшість, складно сказати, бо є працевлаштування, діти пішли в школи. Друге, що буде впливати, це буде зменшення підтримки від європейських країн людей, які туди поїхали, я в цьому не сумніваюся. І країни Європи, США будуть підтримувати тих, кому дуже складно, але ті, хто працевлаштовуються, будуть мати інший рівень підтримки", - підкреслив Зеленський.

Він також відзначив, що вже зараз треба думати про множинне громадянство, особливо що стосується громадянства європейських країн. Бо незабаром Україна вступить до ЄС.

20:10. Про звинувачення на адресу Залужного (нібито не надав плану війни на 2024 рік).

"Пан Залужний також мій представник, як і всі ті, кого я призначав, або хто зі мною прийшов. Комусь дуже вдячний, за когось дуже соромно. Що стосується якихось коментів у Facebook, я не займаюсь цим, у мене немає часу на зайві діалоги… А що стосується Мар'яни (Безуглої, - ред), є ще кілька людей, дуже складно. Вони люблять коментувати на лайкати у Facebook… Мені здається, нам всім треба давати результат державі постійний, а селфі - встигнемо", - сказав Зеленський.

На цьому прес-конференція закінчилася.

***

Зазначимо, з міркувань безпеки місця та часу прес-конференції не було у відкритому доступі. Напередодні Офіс президента попередив, що представники ЗМІ отримають точну інформацію за умови підтвердження акредитації.

Минулого разу Зеленський зустрічався із журналістами 6 червня 2023 року. Тоді він відповідав на актуальні питання протягом півтори години. Прес-конференція проходила на тлі підриву росіянами дамби Каховської ГЕС, і тоді президент заявив, що Україна звертатиметься до Міжнародного кримінального суду.

За місяць мав відбутися саміт НАТО у Вільнюсі, і Зеленський чекав від нього чітких сигналів щодо майбутнього України в Альянсі. Нагадаємо, за його результатами партнери фактично спростили процедуру, скасувавши необхідність виконання ПДЧ. Однак не надали тимчасових рамок і наголосили на важливості подальших реформ.

Він також розповів про гарантії союзників, які взяли на себе зобов'язання поставити винищувачі F-16. І торкнувся теми Бахмута, остаточно захопленого окупантами у травні. За його словами, противник втратив понад 80 тисяч осіб, але й Україна зазнала серйозних втрат. І вкотре наголосив, що не погодиться на переговори з Володимиром Путіним, на якого видано міжнародний ордер на арешт за воєнні злочини.

Про інші великі зустрічі з медіа читайте у матеріалі "Від фудкорту до метро. Як проходили прес-конференції Зеленського та про що казав президент".