ua en ru

Представники місцевого самоврядування погодили основні стратегічні напрями реформування

«Основні стратегічні напрями реформування місцевого самоврядування в Україні», розроблені Державним Фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, були затверджені вчора учасниками міжнародних муніципальних слухань «Розвиток належного врядування на місцевому і регіональному рівнях». Документ містить в собі низку пропозицій щодо змін до Конституції та Бюджетного кодексу, а також ініціативу щодо створення Муніципального кодексу. Саме цей документ буде взятий за основу під час розробки Дорожньої карти реформування місцевого самоврядування в Україні в контексті реалізації пріоритетів зовнішньої та внутрішньої політики України та рекомендацій Ради Європи. За словами Голови Фонду Сергія Малікова, «протягом 10 днів доповнений та допрацьований документ буде поданий на розгляд Президентові України Віктору Януковичу».

Головною метою проведення реформи місцевого самоврядування, за словами Сергія Малікова, є «створення умов для розвитку територіальних громад у самодостатні, дієздатні, конкурентоспроможні інститути народовладдя на місцях та надання необхідного для цього рівня державної підтримки».

А для реалізації цієї мети, на думку Голови Фонду, мають бути створені чотири передумови:
1. Впорядкована система адміністративно-територіального устрою й розмежовані повноваження між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади через внесення змін до Конституції України
2. Вдосконалені організаційно-правові механізми діяльності інститутів місцевого самоврядування через прийняття Муніципального кодексу
3. Досягнута фінансова автономія бюджетів через зміни в бюджетний кодекс
4. Підвищена якість муніципальних послуг через впровадження деяких аспектів Європейської хартії місцевого самоврядування.

«Реформування місцевого самоврядування в Україні буде відбуватися еволюційним, а не революційним шляхом за принципом «Не нашкодити». Тож, наступного року буде обрано чотири місця: специфічний регіон, місто обласного значення, малі міста - для проведення пілотного проекту», - повідомив Сергій Маліков.

Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні