ua en ru

Правоохоронці оголосили підозри гауляйтерам Запорізької області. Серед них громадяни РФ

Правоохоронці оголосили підозри гауляйтерам Запорізької області. Серед них громадяни РФ Фото: Правоохоронці оголосили підозри гауляйтерам Запорізької області (GettyImages)

Правоохоронці оголосили про підозру громадянам РФ та України, які очолили фейкові органи "влади" на захопленій частині Запорізької області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Київської міської прокуратури.

"В березні 2022 року збройні сили РФ, здійснивши окупацію частини території Запорізької області, у тому числі м. Мелітополь, утворили на цій території псевдодержавні органи, а саме "Військово-цивільну адміністрацію Запорізької області", "Рада міністрів ВЦА Запорізької області" та інші фейкові установи", - йдеться у повідомленні.

Слідчим вдалося встановити факти злочинної діяльності громадян РФ та України у цих "органах влади". Зокрема, на виконання злочинних наказів окупаційної влади здійснено від’єднання електропостачання та газорозподільних мереж на тимчасово окупованих територіях Запорізької області від систем України з їх подальшою інтеграцією у системи РФ. Підозри у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України оголосили наступним громадянам РФ:

  • "голові Ради міністрів ВЦА Запорізької області" - 49-річному уродженцю Вологодської області РФ, який до цього обіймав посаду першого заступника губернатора Вологодської області;
  • "заступнику голови Ради міністрів з інфраструктурного розвитку" - 40-річному уродженцю м. Вологда РФ, який раніше працював в уряді Вологодської області;
  • "міністру промисловості та енергетики ВЦА Запорізької області" - 35-річному громадянину РФ.

Також прокуратура підозрює двох громадян України у пособництві державі-агресору, а саме:

  • "заступнику голови Ради міністрів з економіки та фінансів" - 41-річному уродженцю АР Крим;
  • генеральному директору ГУП "Мелітопольгаз", 55-річному уродженцю м. Мелітополь, який керував ПрАТ "Мелітопольгаз" до його захоплення окупантами.

Всі вказані особи перебуваючи на керівних "посадах" в органах окупаційної влади, організовують та контролюють роботу псевдодержавних установ, а також здійснюють заходи з незаконного відчуження майна українських підприємств та захоплення ключових об’єктів інфраструктури на тимчасово окупованій території Запорізької області.