ua en ru

Посинів часник у банці? Дізнайтеся, чи можна їсти такі закрутки

Посинів часник у банці? Дізнайтеся, чи можна їсти такі закрутки Фото: Чому часник в консервації поміняв колір (Freepik)

Сезон домашніх заготовок у розпалі, і багато українців наповнюють свої комори банками з квашеними огірками, помідорами та іншими овочами. Але іноді, відкривши заповітну банку, можна помітити дивне явище: зубчики часнику набули синюватого або зеленкуватого відтінку.

Чому часник міняє колір в розсолі, розповідає РБК-Україна з посиланням на Onet.

Чому часник змінює колір?

Причина криється в хімії. Коли ми нарізаємо часник, вивільняються сполуки сірки. У кислому середовищі (яке є типовим для квашенини) ці сполуки вступають у реакцію з мікроелементами, що містяться у воді та самих овочах, наприклад, з міддю. В результаті цієї реакції утворюються пігменти, які забарвлюють часник у бірюзові або навіть смарагдові відтінки.

З точки зору здоров'я та кулінарії, причин для занепокоєння немає. Синій колір часнику не пов'язаний з пліснявою чи токсинами. Навпаки, це ознака того, що процес ферментації проходить правильно. Ба більше, дослідження показують, що в процесі такої реакції може навіть збільшуватися кількість антиоксидантів. Тож кольорові зубчики часнику - це не лише безпечно, а й потенційно корисніше за свіжі.

Ознаки зіпсованої квашенини

Хоча синій часник є нормою, іноді консервація дійсно може зіпсуватися. Ось кілька явних ознак, на які варто звернути увагу:

Пліснява на поверхні

Тонкий білий дріжджовий наліт є нормальним, але зелені або чорні плями плісняви - ознака того, що продукт зіпсований.

Густий, тягучий розсіл

Легка каламутність води - це нормально. Але якщо розсіл став коричневим, густим і липким, банку потрібно викинути.

Неприємний запах

Квашенина має різкий, кислий аромат. Гнильний сморід або запах аміаку - явний сигнал небезпеки.

Слизькі овочі

Якщо огірки чи буряки стали слизькими на дотик, це означає, що ферментація пішла неправильно.

Втрата пружності

Якісні квашені овочі - пружні та хрусткі. Якщо вони розпадаються в пальцях, їх краще не їсти.