ua en ru

Під Буданова? У Раді хочуть змінити закон про призначення міністра оборони

Під Буданова? У Раді хочуть змінити закон про призначення міністра оборони Фото: Мар'яна Безугла (facebook.com/m.bezuhla)

Народні депутати від фракції "Слуга народу" планують змінити законодавство, що дозволить призначати на посаду міністра оборони військового під час дії воєнного стану.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву нардепа "Слуги народу", заступниці голови комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Мар'яни Безуглої в інтерв'ю "Українській правді".

За словами Безуглої, правка щодо призначення військового міністром оборони в умовах воєнного стану була обговорена ще на початку підготовки змін до документа.

"Ті законодавчі зміни, що ми підготували, вони є, вони опрацьовані у рамках великого законопроєкту 4210. І ми готові їх були подати (на розгляд у сесійній залі, - ред.) і проголосувати навіть в ургентному порядку. І у нас там є пропозиція щодо можливості обіймання посади міністра військовим тільки в умовах воєнного стану", - сказала вона.

Зазначимо, на тлі новин про можливу відставку міністра оборони Олексія Резнікова у монобільшості на початку лютого заявили, що на цю посаду може бути призначений голова української розвідки Кирило Буданов (який є військовим).

Водночас з 2018 року в Україні міністром оборони може бути лише цивільна особа. У законі вказано, що звільнені з лав ЗСУ колишні військовослужбовці також вважаються цивільними. Тобто для того, щоб Буданова призначили на посаду міністра оборони, йому потрібно звільнитися з військової служби.

Тому очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія 6 лютого повідомив, що Олексій Резніков та Кирило Буданов поки що залишаться на своїх посадах. Він додав, що кадрових змін у сфері оборони найближчими днями не буде.

Законопроект, який підготували нардепи, за словами Безуглої, має на меті уточнити низку законодавчих положень у сфері національної безпеки й оборони. Він був проголосований Верховною Радою за основу 16 лютого 2022 року, однак досі не ухвалений в цілому.

У попередній редакції не йдеться можливість призначати міністром оборони особу з-поміж військових. Однак станом на 16 лютого 2022 року в Україні ще не було введено воєнний стан.

Зазначимо, що внесення правок у законопроект, які планують нардепи "Слуги народу", дозволить призначити Буданова міністром оборони без звільниення з військової служби.