ua en ru

Не "перемир'я". Чому РФ не вдалася до ударів на Різдво і чи готується до атаки

Не "перемир'я". Чому РФ не вдалася до ударів на Різдво і чи готується до атаки Фото: Наталія Гуменюк (Владислав Красінський, РБК-Україна)

Російські війська не вдалися до масованих ракетних ударів на Різдво через необхідність у паузі. Не виключено, що ворог розробляє нову тактику для комбінованої атаки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальницю Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, Росія вивела в Чорне море корабельне угруповування, а саме - дві одиниці, втім серед них немає ракетоносіїв.

"Один з них великий десантний корабель..Це демонстрація присутності та сили. Але поки що немає ракетоносіїв. Оскільки погода не сприяє: похолодало і трошки штормить. Можна говорити про те, що в них ще не закінчена підготовка до масованих ракетних ударів", - каже Гуменюк.

На питання журналіста, скільки часу РФ треба для підготовки до ударів і чому вони утрималися та не завдали їх на Різдво, вона відповіла: "Скоріш за все ворогу необхідна пауза".

"Це ніяке не "перемир'я", а потреба в часі, для того, щоб провести аналіз своїх наявних сил та потужностей і спланувати подальші дії. Тому що вони дійсно потерпають, не мають успіху на суходолі. Для них складна ситуація на півдні та сході, що змушує їх керівництво вишукувати нові способи", - пояснює Гуменюк.

Вона не виключає, що окупантами розроблялась нова тактика. Зокрема, із комбінованими застосуваннями ракет, "Шахедів" і так далі.

"Ми бачимо, що погода цьому не сприяє і цілком імовірно, що ця підготовка була посунута і погодними умовами також. Оскільки, щоб підготувати ракетоносії, спорядити та вивести в море потрібна відповідна погода", - підсумувала Гуменюк.

Нагадаємо, за даними глави Міноборони Олексія Резнікова, російські запаси ракет значно зменшились з початку повномасштабного вторгнення в Україну. РФ має ще 19% стратегічних високоточних ракет та близько 78% тактичних.

Тим часом аналітики ISW дійшли до висновку, що нинішній рівень виснаження російських військових стратегічних ракетних систем може обмежити частоту та масштаби проведення майбутніх масованих ракетних ударів по Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.