ua en ru

Перекидали окупантів через Бердянський порт. СБУ завела справи на чиновників РФ

Перекидали окупантів через Бердянський порт. СБУ завела справи на чиновників РФ Архівне фото: СБУ завела справи на чиновників РФ (Getty Images)

Українська спецслужба оголосила підозри трьом чиновникам РФ. Вони організували перекидання окупантів через захоплений Бердянський порт.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України.

Про кого йдеться

Спецслужба вказала, що підозри були оголошені:

  • Олександру Пошиваю - заступнику міністра транспорту РФ;
  • Захарію Джіоєву - керівнику федерального агентства морського і річкового транспорту Росії;
  • Сергію Сафонічеву - голові федеральної установи "Адміністрація морських портів Азовського моря" РФ.

Після захоплення Бердянська вони організували використання місцевого морського торгового порту для потреб Міноборони Росії.

Чим займаються чиновники РФ

За даними слідства, фігуранти задіювали цивільні судна морпорту для перекидання російських військ у тимчасово окуповані регіони півдня України.

Це стало особливо актуальним для кремля після вибуху на "Керченському мосту", коли було порушено логістичні шляхи загарбників та їхнє забезпечення через тимчасово окупований півострів.

Перекидали окупантів через Бердянський порт. СБУ завела справи на чиновників РФ

Фото: Чиновники РФ (facebook.com/SecurSerUkraine)

Крім того, фігуранти організували зведення на території Бердянського морпорту та його акваторії російських фортифікаційних споруд і загороджень.

Їм оголосили підозри

На підставі зібраних доказів слідчі заочно повідомили Пошиваю, Джіоєву та Сафонічеву про підозру за фактом пособництва у веденні агресивної війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

"Оскільки фігуранти перебувають на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти нашої держави", - додали у СБУ.

СБУ шукає зрадників в Україні