ua en ru

"Озеро НАТО". Bloomberg розповів, що альянсу потрібне для захисту Балтійського моря

"Озеро НАТО". Bloomberg розповів, що альянсу потрібне для захисту Балтійського моря Ілюстративне фото (strongpoint.com)

Після вступу Швеції та Фінляндії до НАТО Балтійське море стало відоме як "озеро НАТО". На узбережжі є кілька невеликих ділянок російської території, інша частина узбережжя перебуває в руках альянсу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Росія контролює частину узбережжя між Литвою і Польщею через дивний анклав Калінінграда. Російський диктатор Володимир Путін, за іронією долі, все ще контролює далеку східну частину Балтійського моря на підході до Санкт-Петербурга, який імператори, починаючи з Петра Великого, колись вважали своїм "вікном у західний світ". Сьогодні, у разі конфлікту між Москвою і НАТО, будь-які російські військові кораблі там будуть швидко і легко перехоплені або знищені.

НАТО отримала доступ до нового "озера", і альянсу необхідно навчити військово-морські сили країн-учасниць, щоб забезпечити злагоджену командну роботу. У торішніх навчаннях BALTOPS (Baltic Sea Operations) взяли участь 20 країн, причому Фінляндія вперше вийшла в море як повноправний член альянсу, а Швеція - як кандидат на вступ.

Ще одним елементом домінування на Балтійському морі є розгортання військово-повітряних сил морського базування. Це передбачає розміщення літаків на авіаносцях для стримування російських повітряних і морських сил. Хоча Росія виступатиме проти навчань НАТО в Балтійському морі, баланс сил на морі зараз здебільшого проти Росії, і НАТО може протистояти російській агресії, реалізуючи наступальні та оборонні заходи радіоелектронної боротьби в рамках BALTOPS.

НАТО використовує Балтійське море для тиску на крихітний Калінінград, який виступає як географічний клин між трьома балтійськими країнами НАТО та іншими союзниками. Більша частина Балтійського флоту Росії базується в порту Балтійська, а Калінінград має у своєму розпорядженні значні військово-повітряні та ракетні сили (а також може мати тактичну ядерну зброю).

"Росія має певний потенціал, але постійна програма підготовки, навчань та інновацій дасть змогу НАТО повністю контролювати нове озеро", - ідеться в повідомленні агентства.