ua en ru

Орбан використовує найбільший у Європі коледж для "виховання" путіністів, - ЗМІ

Орбан використовує найбільший у Європі коледж для "виховання" путіністів, - ЗМІ Фото: партія Орбана фінансує проросійську пропаганду в найбільшому коледжі ЄС (Getty Images)
Автор: РБК-Україна

Влада Угорщини використовує найпрестижніший у країні та найбільший в Європі приватний вищий навчальний заклад, - коледж Мат'яша Корвіна, - для "виховання" майбутніх виборців, викладаючи його студентам проросійські наративи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Видання зазначає, що угорська влада на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном запрошує на лекції до університету прихильників російського диктатора Володимира Путіна та колишнього президента США Дональда Трампа.

Перед студентами коледжу регулярно виступають запрошені лектори. Серед них – колишній ведучий Fox News, прихильник Дональда Трампа і "рупор" російської пропаганди Такер Карлсон та американський економіст Джеффрі Сакс, що підтримує критичну позицію Орбана щодо санкцій проти Росії.

Коледж має 18 філій в Угорщині, відділення у Відні, центри в Україні та Румунії, а з жовтня 2023 року з'явилася філія у Словаччині. Крім того, виш має угоди з навчальними закладами в Брюсселі, Нью-Йорку та кількох британських містах. У планах керівництва – подальше розширення.

Попри те що коледж вважається приватним, переважно він фінансується урядом Орбана, отримуючи від нього різноманітні "гранти".

Науковий співробітник Німецького фонду Маршалла США Даніель Хегедюш розповів Bloomberg, що через університет Віктор Орбан "забезпечує своїй партії "Фідес" популярність серед освіченої молоді, розширює власний вплив в інших країнах та зміцнює націоналістичну ідеологію, яку сам називає "неліберальною демократією".

На думку Хегедюша, цей коледж – частина пропагандистської машини "Фідес". Це підкріплює той факт, що, за словами колишнього стажиста коледжу, лекції з історії та політики часто читали члени правлячої партії Орбана.

"Там навчаються аспіранти з Франції, Англії, Німеччини та інших країн, які пишуть те саме, що говорить угорський лідер, своїми мовами та нав'язують погляди Орбана своїм землякам", – сказав журналістам співрозмовник.

Блокування Угорщиною переговорів про вступ України до ЄС

Європейська комісія 8 листопада рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 4 грудня закликав голову Європейської ради Шарля Мішеля не виносити на обговорення початок переговорів щодо вступу України на саміті лідерів ЄС 14-15 грудня. Орбан назвав ініціативу Брюсселя "кінцем політики ЄС щодо розширення як об'єктивного інструменту, що базується на цінностях".

Правляча партія Угорщини представила до парламенту резолюцію, яка закликає уряд не підтримувати початок переговорів щодо вступу України до ЄС. У правлячій партії "Фідес" заявили, що початок переговорів про вступ України має ґрунтуватися на консенсусі між державами-членами, а "умов для цього сьогодні немає".

Натомість ЄС знайде спосіб надати Україні фінансову допомогу, навіть якщо Віктор Орбан накладе вето на пакет допомоги на суму 50 млрд євро.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.