ua en ru

Окупанти пришвидшують паспортизацію, аби виправдати свою присутність в Україні

Окупанти пришвидшують паспортизацію, аби виправдати свою присутність в Україні Фото: окупанти роблять життя на захоплених територіях жахливим без паспорта РФ (GettyImage)

Окупанти намагаються якомога швидше провести паспортизацію місцевих мешканців на тимчасово окупованих територіях України, бо гадають, що це виправдає захоплення ними цих регіонів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр національного спротиву.

Як засвідчує Центр, російські загарбники за 9 місяців окупації так і не змогли досягти того рівня паспортизації, якого від них вимагала їхня влада. Кількість власників російського паспорта на тимчасово окупованих територіях України дуже низька - десятки тисяч. За словами ЦНС, це просто посміховисько для мільйонного регіону, та ще й руйнує міфи про 99% підтримку місцевих мешканців на псевдореферендумі щодо входження до складу РФ.

Аби хоча б якимось чином підвищити кількість виданих російських паспортів, окупанти вдаються до створення жахливих умов життя у тимчасово захоплених регіонах, за яких без ворожого паспорту існування неможливе. Крім того, відсутність паспорта РФ може взагалі стати причиною фільтраційних заходів стосовно будь-кого.

До того ж, загарбники також видають паспорти евакуйованим у РФ українцям і вписують їх прізвища до відповідного реєстру, аби завищити кількість власників російських паспортів на півдні України.

"Тепер ворог ввів у регіоні пришвидшену видачу паспортів за 10 днів - для порівняння: видача перепустки на території вільної України займає місяць. Та це не змінює ситуації. Цього місяця у Херсонській області планують видати 7 тисяч паспортів, і не факт що план буде виконано", - повідомляє ЦНС.