ua en ru

Німеччина анонсувала допомогу на 542 млн доларів. Пісторіус відповів, чи очікувати на Taurus

Німеччина анонсувала допомогу на 542 млн доларів. Пісторіус відповів, чи очікувати на Taurus Фото: Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини (Getty Images)

Сьогодні, 19 березня, Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги Україні. Його вартість становить 500 млн євро (542,35 млн доларів).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса під час розмови з кореспондентом "Радіо Свобода".

Пісторіус наголосив важливості на досягненні стійкої підтримки України, що є "щоденним завданням". За його словами, Берлін планує розширити співпрацю з Польщею, зокрема у виробництві боєприпасів, а також дати можливість Україні зрозуміти, що вона й надалі може розраховувати на підтримку.

"Прогрес є у напрямку боєприпасів. З одного боку завдяки чеській ініціативі, однак ми також зможемо оголосити ще один пакет, тут, сьогодні. Справа просувається інколи маленькими, інколи більшими кроками. Але головне, це постійне постачання боєприпасів", - заявив міністр.

Водночас на питання, чи може Україна розраховувати на новини про Taurus, він відповів: "Ні, про це нема новин".

Пакет військової допомоги

Як пише Tagesschau, під час пресконференції в рамках засідання "Рамштайну", Пісторіус анонсував пакет військової допомоги на 542,35 млн доларів.

"Крім того, Німеччина підтримуватиме захист України від російсько-агресорської війни в короткостроковій перспективі подальшими поставками боєприпасів. Заплановано 10 тисяч артилерійських снарядів зі складів Бундесверу", - пише видання.

Зокрема новий пакет допомоги включатиме:

  • 100 одиниць бронетехніки для піхоти;
  • 100 одиниць транспортної техніки.

Taurus для України

Україна ще з минулого року просить Німеччину розпочати поставку далекобійних ракет Taurus, які здатні знищувати цілі на відстані до 500 кілометрів. Водночас одним із головних противників передачі є канцлер Німеччини Олаф Шольц.

На початку березня повідомлялося, що опозиційна фракція ХДС/ХСС хоче знову винести на розгляд Бундестагу проєкт резолюції із закликом до уряду передати Україні далекобійні ракети Taurus. Втім, голосування вкотре було провалено.

Зазначимо, що Велика Британія готова допомогти Німеччині, щоб подолати розбіжності та надати Україні далекобійні ракети Taurus. Зокрема, не виключений варіант, що Німеччина може передати ракети Taurus Великій Британії, а та, у свою чергу, поставить Україні нову партію далекобійних ракет Storm Shadow.