ua en ru

Ні слова про Україну. Сі Цзіньпінь обговорив з Путіним спільне майбутнє і згадав Казахстан

Ні слова про Україну. Сі Цзіньпінь обговорив з Путіним спільне майбутнє і згадав Казахстан Фото: лідер Китаю Сі Цзіньпінь та російський диктатор Володимир Путін (Getty Images)

Глава Китаю Сі Цзіньпін і російський диктатор Володимир Путін провели переговори. Вони обговорили спільне майбутнє країн.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на BJnews.

Оновлено 15:18. За версією російської сторони, згадка про Україну все ж була.

Як пишуть китайські медіа, серед тем розмови Сі Цзіньпіня з Путіним не була Україна. Але згодом російська сторона оприлюднила свою "більш детальну" версію того, про що спілкувалися сторони.

Так, за словами помічника Путіна Юрія Ушакова, китайський лідер все ж нібито обговорював з главою Кремля тему війни в Україні, але це буцімто було "коротко".

"Ситуацію в Україні обговорювали досить коротко", - заявив Ушаков.

____

Сі зазначив, що за минулий рік він двічі зустрічався з Путіним і вони досягли багатьох важливих консенсусів.

"Цього року виповнюється 75 років від дня встановлення дипломатичних відносин між Китаєм і Росією. Озираючись на пройдений шлях, ми разом пережили безліч бур. У майбутньому перед китайсько-російськими відносинами відкриваються нові можливості для розвитку. Китай готовий співпрацювати з Росією, щоб продовжувати підтримувати дух взаємної підтримки і дружби поколінь і разом писати нову главу в китайсько-російських відносинах", - заявив він.

При цьому Сі наголосив, що обидві сторони повинні "тісно співпрацювати в стратегічному плані, захищаючи суверенітет, безпеку та інтереси розвитку своїх країн, і рішуче протистояти втручанню зовнішніх сил у їхні внутрішні справи".

"Сторони повинні культивувати нову кінетичну енергію для співпраці між двома країнами, підтримувати стабільність ланцюжка поставок промислової продукції", - заявив лідер Китаю.

Він додав, що Пекін і Москва повинні підтримувати Казахстан у проведенні цього року саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС), "зміцнювати єдність і взаємну довіру, забезпечувати регіональну безпеку і стабільність, а також спільні інтереси країн регіону".

Зі свого боку Путін зазначив, що завдяки "спільним зусиллям" двох сторін російсько-китайські відносини досягли "безпрецедентно високого рівня".

Водночас Путін заявив, що Росія твердо дотримується принципу "одного Китаю", виступає "проти будь-якої небезпечної поведінки, яка провокує Китай у тайванському питанні, і вважає, що будь-які спроби перешкодити мирному об'єднанню Китаю не матимуть успіху".

Зв'язки Китаю та Росії

Китай став тісніше підтримувати зв'язки з РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, Пекін відмовився приєднатися до санкцій, введених США проти Кремля.

Пекін і Москва поділяють взаємний інтерес у тому, щоб кинути виклик домінуванню США у світовому порядку, адже їхні відносини з демократичними країнами стають дедалі напруженішими.

Нагадаємо, що Сполучені Штати неодноразово застерігали Китай від надання РФ допомоги у війні проти України або сприяння ухилянню від санкцій. Так, ще влітку американська розвідка заявляла, що КНР постачає Росії технології та обладнання.

Раніше в листопаді Європарламент закликав посилити контроль та вжити більш ефективних заходів щодо обмеження можливостей Росії обходити обмежувальні заходи, введені країнами ЄС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.