ua en ru

Немає договору: у Словаччині назвали причину припинення постачання електроенергії з України

Немає договору: у Словаччині назвали причину припинення постачання електроенергії з України Фото: експорт електроенергії до Словаччини припинився через відсутність договору (Getty Images)

Припинення постачання електроенергії з України до Словаччини від 21 квітня сталося через відсутність комерційної угоди між операторами систем передач е/е обох країн: "Укренерго" та SEPS.

Про це повідомили у компанії SEPS у відповідь на запит РБК-Україна, після виходу матеріалу "Не поділили гроші. Чому зупинився експорт електроенергії з України до Словаччини ".

"Основною причиною обмеження торгівлі електроенергією в експортному напрямку з України є те, що дотепер не було укладено комерційну угоду, яка б збалансовано охоплювала складні процеси односторонніх щоденних аукціонів за профілем SK-UA", - йдеться у відповіді.

У регуляторі Словаччини зазначили, що односторонні щоденні аукціони організуються і зараз, але потужність, що пропонується на них для експорту з України, становить 0 МВт.

Збільшити потужність для експортного постачання словацька сторона зможе після підписання комерційної угоди з "Укренерго".

"Припускається, що збільшення передавальних потужностей, що пропонуються в рамках щоденних односторонніх аукціонів у напрямку з України, буде здійснено після укладання відповідної комерційної угоди між SEPS та "Укренерго", - зазначили в компанії.

За останньою інформацією, "Укренерго" наприкінці минулого тижня таки відправило словакам проект документа, за яким SEPS проводить аукціон першими, але ділиться прибутком. Словаки готові розглянути такий варіант, відзначило виданню джерело, знайоме із ситуацією, але пропорція поділу грошей поки що обговорюється.
Однак, у будь-якому разі, договір буде тимчасовим і в перспективі доведеться переходити на торги за європейськими правилами та ділитися прибутком. До того ж можливість експорту може бути недовгою. Наприкінці весни та влітку блоки електростанцій активно виводитимуться в ремонт та профіциту генерації вже не буде.
А поки що НКРЕКУ проводить перевірку "Укренерго". Вона розпочалася 9 травня на прохання самої компанії. В результаті регулятор сподівається отримати відповідь на запитання, чому постачання е/е до Словаччини було зірвано і хто винен у втратах прибутку від експорту, який становить близько 20 млн гривень на день.