ua en ru

Небезпечні "м'ячики". Що відомо про касетні бомби, якими РФ дистанційно мінує Україну

Небезпечні "м'ячики". Що відомо про касетні бомби, якими РФ дистанційно мінує Україну Фото: що відомо про касетні бомби ШОАБ-0,5, якими РФ дистанційно мінує Україну (facebook.com/policesumy)

Російські окупанти дистанційно мінують Україну, зокрема прикордоння Сумської області. Рятувальники розповіли про те, що собою представляють касетні авіабомби ШОАБ-0,5.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ДСНС України.

"Ворог дистанційно мінує нашу землю, використовуючи кулькові осколкові авіаційні бомби ШОАБ-0,5. Зовні вони схожі на невеликий м’ячик сріблястого кольору", - йдеться у повідомленні.

Небезпечні "м'ячики". Що відомо про касетні бомби, якими РФ дистанційно мінує Україну

Такі авіабомби застосовує РФ по прикордонним районам України.

"Одна касета РБК-500 містить 565 кулькових авіабомб ШОАБ-0,5 масою по 400 грамів кожна. Мають велику зону ураження: коли розлітаються та падають на землю, частина з них не детонує. Тож від будь-якого дотику вони можуть розірватися, хоча сейсмічного датчика не мають", - кажуть у ДСНС.

Своїм виглядом, як попереджають рятувальники, вони можуть привертати увагу дітей.

"У жодному разі не можна наближатися та торкатися вибухонебезпечних предметів. Одразу повідомляйте про такі знахідки на 101. Наднебезпечну роботу - знешкодження знешкодження вибухонебезпечних предметів виконують тільки сапери. Тож попередьте про небезпеку близьких!" - наголошують рятувальники.