ua en ru

У НБУ пояснили скорочення міжнародних резервів України

У НБУ пояснили скорочення міжнародних резервів України Фото: НБУ назвав причину скорочення міжнародних резервів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міжнародні резерви України скорочуються другий місяць поспіль та станом на початок березня впали до 37,05 млрд доларів. Причиною стало скорочення міжнародної допомоги на тлі високого попиту на валюту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (березень 2024 року).

Як зазначається в огляді, у січні було отримано лише 0,4 млрд доларів офіційного фінансування. Як наслідок, сформувався відплив капіталу за державним сектором. Разом із збереженням значного попиту на валюту з боку населення це згенерувало відплив капіталу за фінансовим рахунком загалом. У результаті валові резерви знизилися на 4,9% до 38,5 млрд доларів станом на кінець січня.

У НБУ пояснили скорочення міжнародних резервів України

"У лютому, попри отримання 0,8 млрд доларів міжнародного фінансування та менші обсяги інтервенцій, резерви продовжили знижуватися та становили 37,1 млрд доларів станом на кінець місяця. Проте цей рівень продовжує перевищувати минулорічні показники", - йдеться в повідомленні.

У НБУ пояснили скорочення міжнародних резервів України

За даними НБУ, у лютому Україна отримала:

  • 514,4 млн доларів - грантові кошти від Японії, що надійшли через Світовий банк;
  • 295,0 млн доларів - грантові кошти від Норвегії, що надійшли через Світовий банк.

НБУ у лютому 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку 1,509 млрд доларів. Це мінімальний обсяг із квітня минулого року.

У підсумку резерви в лютому знизилися на 3,8% до 37,05 млрд доларів.

У НБУ пояснили скорочення міжнародних резервів України

Нагадаємо, міжнародні резерви України, якими управляє НБУ, за 2023 рік зросли на 42,2% або на 12,013 млрд доларів до 40,508 млрд доларів.

У січні Національний банк України оновив прогноз щодо обсягу міжнародних резервів . Очікування на кінець 2024 року погіршено з 44,7 до 40,4 млрд доларів.