ua en ru

НАЗК включило до спонсорів війни китайську компанію, яка продала квадроцикли армії РФ

НАЗК включило до спонсорів війни китайську компанію, яка продала квадроцикли армії РФ Архівне фото: НАЗК включило до спонсорів війни китайську компанію (Віталій Носач, РБК-Україна)

Китайську компанію Shandong Odes додали до переліку міжнародних спонсорів війни за постачання армії РФ квадроциклів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Міноборони РФ закупило китайські всюдиходи виробництва компанії Shandong Odes Industry Co., Ltd для потреб своєї армії. Крім того, ця китайська компанія продовжує активно постачати й інші автомобілі до РФ і платити сотні тисяч доларів до бюджету агресора", - йдеться в заяві.

Зазначається, що це стало причиною для внесенням НАЗК провідного виробника мотовсюдиходів Shandong Odes Industry Co., Ltd, (Aodes) до переліку міжнародних спонсорів війни.

Що відомо про компанію

Компанія має штаб-квартиру в Шаньдуні (КНР). Бренд Aodes також зареєстрований у США і включає повний спектр виробництва, обслуговування та реалізації мотовсюдиходів з командами дослідження і розробки з США, Європи та Китаю.

У Росію Shandong Odes поставляє свою продукцію з 2021 року. А офіційним дистриб'ютором Aodes на території РФ є ТОВ "Меркурій-ДВ". Тільки за 2022 рік вона сплатила податків до бюджету агресора на понад 797 тисяч доларів.

Російське представництво Aodes складається з понад 60 дилерських центрів, які продають і обслуговують квадроцикли, мотовсюдиходи і гольфкари власного виробництва.

Компанія постачає товари для Міноборони РФ

Aodes продовжує бути активним учасником імпортно-експортних операцій з державою-терористом. Зокрема, у період з 24 лютого 2022 року по 31 липня 2023 року було імпортовано товарів на понад 16 млн доларів. Серед товарів були квадроцикли, запчастини для їх ремонту та обслуговування, надувні човни.

У березні та квітні 2023 року компанією було відправлено до Росії 137 автомобілів Desertcross на понад 1,5 млн доларів. Основним покупцем виступала російська автоспортивна компанія "Формула 7"/"Формула Д". А з жовтня 2022 року по серпень 2023 року китайська Shandong Odes експортувала запчастини до квадроциклів і всюдиходів на загальну суму понад 19 млн доларів.

НАЗК включило до спонсорів війни китайську компанію, яка продала квадроцикли армії РФ

Фото: Квадроцикли (facebook.com/NAZKgov)

Але товари Aodes можуть бути використані не тільки як техніка для активного відпочинку або спорту. Так, 2023 року Міноборони РФ закупило китайські всюдиходи Desertcross 1000-3 для потреб своєї армії.

Станом на середину листопада 2023 року в розпорядженні ворога вже налічувалося 537 одиниць Desertcross 1000-3, а до кінця березня 2024 року має бути закуплено ще 1590 одиниць із "додатковими опціями".

Росіяни використовують квадроцикли в Херсонській області

Ці машини отримали підрозділи спеціального призначення для підвезення боєприпасів, інших вантажів вагою до 550 кг, а також санітарно-евакуаційних завдань.

Нещодавно оприлюднені українськими військовими кадри підтверджують знищення двох всюдиходів (квадроциклів) китайського виробництва Desertcross 1000-3 поблизу села Кринки на тимчасово окупованих Росією територіях Херсонської області.

"Компанія Shandong Odes Industry через дистриб'юторів ТОВ "Меркури-ДВ" і ТОВ "Формула Д" забезпечує технологічні можливості країни-агресора, активно підтримує економіку і військову машину Росії. Спроб засудити війну РФ проти України від керівництва компанії не було", - пише НАЗК.

Спонсори війни

НАЗК є органом, який перевіряє приватні компанії на доброчесність, зокрема, і стосовно того, чи спонсорують вони війну проти України. Так, під час повномасштабного вторгнення РФ був створений перелік "Міжнародні спонсори війни".

До нього потрапили компанії, які не вийшли з російського ринку, ведуть бізнес та сплачують податки в РФ, чим фінансують війну.

Так, до списку спонсорів війни потрапила відома у всьому світі корпорація Nestle. Вона є одним з найбільших виробників продуктів харчування у світі.