ua en ru

Насіння соняшнику чи гарбуза: де більше користі для здоров'я?

Насіння соняшнику чи гарбуза: де більше користі для здоров'я? Названо переваги насіння соняшнику та гарбуза (фото: Freepik)

Гарбузове та соняшникове насіння - популярні перекуси, що містять вітаміни, мінерали й корисні жири. Однак їхній склад суттєво відрізняється, тому варто знати, де більше користі для організму.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Харчова цінність

Гарбузове насіння можна вживати очищеним або неочищеним, але насіння соняшнику слід їсти лише очищеним.

За даними Центру даних харчових продуктів USDA, у 30 г очищеного гарбузового насіння міститься:

  • калорій - 163
  • білок - 8 г
  • жир - 14 г
  • вуглеводи - 4 г
  • клітковина - 1,4 г
  • магній - 156 мг
  • кальцій - 14,7 мг
  • цинк - 2 мг
  • залізо - 2,3 мг

Тоді як у 30 г очищеного насіння соняшника міститься:

  • калорій - 165
  • білок - 5,5 г
  • жир - 14 г
  • вуглеводи - 6,8 г
  • клітковина - 3 г
  • магній - 36,6 мг
  • кальцій - 20 мг
  • цинк - 1,5 мг
  • залізо - 1 мг

Гарбузове та соняшникове насіння є чудовими джерелами клітковини. Всього 30 г насіння містить багато харчових волокон та інших поживних речовин.

Харчові волокна життєво важливі завдяки своїм численним корисним властивостям для здоров'я, таким як:

  • допомагають запобігти закрепам
  • підтримують здоров'я кишечника
  • знижують рівень холестерину

Якщо ви шукаєте більшу кількість магнію та білка загалом, обирайте очищене гарбузове насіння.

Переваги отримання достатньої кількості білка включають:

  • покращення відчуття ситості та контроль апетиту, що може бути корисним для контролю ваги
  • допомагають будувати та відновлювати тканини в організмі
  • сприяють відновленню після фізичних навантажень

Користь магнію для здоров'я наступна:

  • підтримка функцій нервів і м'язів
  • підтримують здорову імунну систему
  • регулювання рівня цукру в крові

Як додати насіння до свого раціону

USDA інформує, що типовий розмір порції гарбузового і соняшникового насіння становить приблизно 28 г.

Ось кілька ідей, як їсти таке насіння:

  • посипайте зверху вівсянку, йогурт або пластівці на сніданок
  • додавайте в смузі
  • їжте окремо як перекус

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.