ua en ru

На нардепа від ОПЗЖ Борта завели справу через затримки за кордоном

На нардепа від ОПЗЖ Борта завели справу через затримки за кордоном Фото: на нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта порушили справу через затримки за кордоном (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні розслідують можливе службове підроблення документів для виїзду за кордон нардепом України від забороненої ОПЗЖ, членом комітету Верховної ради України з питань бюджету. Мова йде про нардепа Віталія Борта.

Детальніше - у матеріалі РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: ексклюзивний коментар, прес-реліз ДБР, розслідування проекта "Схеми".

Так, джерела РБК-Україна підтвердили, що у справі фігурує нардеп від забороненої ОПЗЖ Віталій Борт. Наприкінці жовтня відповідне кримінальне провадження ініціював Генеральний прокурор. Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 366 КК України на підставі матеріалів, зібраних ДБР.

Так, слідство встановило, що народний депутат відповідно до розпоряджень голови Верховної ради двічі їздив до Угорщини - з 12 по 14 квітня та з 3 по 5 липня 2023 року.

"Водночас після спливу термінів відрядження, він вчасно не повертався в Україну, а продовжував перебувати за кордоном", - йдеться в повідомленні ДБР.

Зокрема, депутат у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, США, Австрію, Німеччину, Італію, Францію.

Що передувало?

Нещодавно журналісти проекту "Схеми"провели розслідування та дізнались, що Борт у квітні й у липні 2023 року виїжджав за кордон у триденні службові відрядження за погодженням голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, але обидва рази не повертався вчасно, а залишався за межами України ще на місяць.

При цьому, як зазначають журналісти, у цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав.

Усього від початку повномасштабного вторгнення РФ, як йдеться в розслідуванні Віталій Борт вісім разів виїжджав за кордон, де сумарно провів 207 днів.

Зі звітів Борта, який журналісти отримали на запит з апарату ВР, під час двох відряджень у квітні й липні 2023 року він зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту - соратником прем’єр-міністра Віктора Орбана.