ua en ru

Може спричинити аварію. Росіяни хочуть перевести четвертий енергоблок ЗАЕС в "гарячий зупин"

Може спричинити аварію. Росіяни хочуть перевести четвертий енергоблок ЗАЕС в "гарячий зупин" Фото: ЗАЕС (Getty Images)

Російські загарбники збираються перевести енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції в стан "гарячого зупину". Це може спричинити аварію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна.

Зазначається, що псевдокерівник станції Юрій Чернічук вже видав відповідне "розпорядження". Однак враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже - при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо.

"При цьому, загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у "холодний зупин", - сказав Котін.

Загроза аварійної ситуації

За словами президента ДП "НАЕК "Енергоатом", у разі функціонування двох енергоблоків у стані "гарячого зупину" - на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації.

Український оперативний персонал, який вже понад півтора року забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об’єкта ніяк не може вплинути на цю ситуацію, адже змушений постійно терпіти погрози та залякування з боку озброєних російських військових.

"І розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС покинула станцію, не бажаючи брати участі у задумах росіян. Адже такими діями загарбники вчергове наражають на небезпеку увесь світ!", - додав Котін.

"Енергоатом" видалив свою публікацію

Станом на 18:46 на сторінках "Енергоатому" у Telegram та Facebook нема цієї публікації.

Може спричинити аварію. Росіяни хочуть перевести четвертий енергоблок ЗАЕС в "гарячий зупин"

Фото: скриншот видаленої публікації

"Енергоатом" опублікував нову заяву

В "Енергоатомі" пояснили РБК-Україна, що інформація про 4 блок не підтвердилася.

Порушення вимог експлуатації енергоблока

"Енергоблок №5 Запорізької АЕС був введений в експлуатацію понад 34 роки тому. Тому для підтримки безпечної роботи блоків обов’язково мають проводитись своєчасне і якісне технічне обслуговування та ремонт обладнання, без яких їх експлуатація стає небезпечною", - йдеться у повідомленні.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, енергоблок №5 ЗАЕС працював на енергетичних рівнях потужності, а з вересня 2022 року окупаційна адміністрація станції підтримує його роботу в стані "гарячий зупин".

Уже понад рік загарбники свідомо порушують низку основних вимог до експлуатації енергоблока, серед яких ігнорування планового графіка техобслуговування систем безпеки, саботаж проведення капремонтів обладнання реакторного відділення та поточного ремонту тепломеханічного, електротехнічного обладнання турбінного відділення й систем керування енергоблоком.

Ризик відмови системи

Крім того, вичерпано термін експлуатації частини обладнання, яке підлягає негайній заміні. Зокрема, понад 1000 одиниць тепломеханічного обладнання та ще понад 100 - електротехнічного.

Комплекс цих порушень має серйозні наслідки й в багато разів збільшує ризик відмови систем, які можуть призвести до аварійної ситуації. В такому разі, радіаційного впливу можуть зазнати країни Європи.

Заклики до РФ перевести енергоблок у "холодний зупин"

ДП "НАЕК "Енергоатом", на виконання рішення Державної інспекції ядерного регулювання України, багаторазово закликало перевести енергоблок №5 ЗАЕС у більш безпечний - "холодний зупин".

На минулому тижні Державна інспекція ядерного регулювання України направило листа до МАГАТЕ із закликом посприяти припису. Та попри залучення до процесу міжнародних організацій, усі зусилля не досягли мети. Окупаційна адміністрація станції продовжує порушувати як міжнародні норми та стандарти, так і нормативні документи і законодавство атомної галузі України.

"Саме тому допоки загарбники перебувають на ЗАЕС, загроза залишається. Задля забезпечення безпеки усього континенту найбільший атомний обʼєкт Європи має бути якнайшвидше деокупований та повернутий законному оператору", - додали в "Енергоатомі".

Ситуація на ЗАЕС

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни готуються вчинити теракт на Запорізькій АЕС із подальшим викидом радіації. При цьому раніше керівник ГУР Кирило Буданов повідомляв, що окупанти замінували ставок-охолоджувач на станції.

Після цього у розвідці заявили, що росіяни зменшують присутність на станції. персоналу, що залишився, наказали звинувачувати Україну у разі аварійної ситуації. Сьогодні Буданов сказав, що загроза штучної техногенної катастрофи на окупованій Запорізькій АЕС починає спадати.

Пізніше Котін повідомив, що живлення з основної лінії 750 кВ на Запорізькій атомній електростанції вдалося відновити. До цього вона була в режимі часткового блекауту.