ua en ru

Між Грецією та Болгарією запрацював газопровід, який змінить правила гри на ринку

Між Грецією та Болгарією запрацював газопровід, який змінить правила гри на ринку Фото: президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (GettyImages)

Газопровід між Болгарією та Грецією запрацював з 1 жовтня. Інтерконнектор IGB змінить правила гри на ринку та дозволить звільнитися від залежності від російського газу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн у Twitter .

"Цей трубопровід змінює правила гри для Болгарії. Це також ключовий внесок у енергетичну безпеку Європи. Європа має все необхідне, щоб звільнитися від російського викопного палива", - сказала вона на церемонії відкриття на газопроводу.

Трубопровід пройде від Комотіні у Греції до Стара-Загора у Болгарії.

Проект вартістю 240 млн євро з'єднує Болгарію з Південним газовим коридором та Трансадріатичним трубопроводом (TAP). Це дозволить здійснювати постачання з різних джерел до країн Південно-Східної та Центральної Європи, включаючи Молдову та Україну.

Довжина трубопроводу IGB становить 182 км, у тому числі 31 км посідає територію Греції. Технічна потужність - 3 млрд кубометрів на рік. Є можливість збільшити його до 5 млрд кубометрів за рахунок будівництва компресорної станції на території Греції, що дозволить забезпечити і реверс.

Трубопроводом до Болгарії транспортуватиметься 1 млрд кубометрів азербайджанського газу. Раніше газові оператори Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини запропонували транспортувати збільшені постачання азербайджанського газу через свої мережі до Центральної Європи.

Крім того, ведуться будівельні роботи на майбутньому терміналі зрідженого природного газу (ЗПГ) в Олександруполісі неподалік Комотіні.

Раніше Болгарія задовольняла понад 90% своїх потреб імпортом російського газу. Після відмови платити Росії у рублях, "Газпром" повністю призупинив постачання газу компанії "Булгаргаз". Тоді Болгарія розпочала пробні постачання газу з Азербайджану. Греція вкривала близько 40% річних потреб російським газом.