ua en ru

Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року

Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року Фото: Економіка України у 2023 році зросла на 5% (Віталій Носач, РБК-Україна)

За попередніми оперативними оцінками, реальний валовий внутрішній продукт України у 2023 році зріс на 5% після падіння на 28,8% у 2022 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на огляд Мінекономіки.

"У 2023 році українська економіка проявила високу стійкість, повернулася до відновлювального зростання та за підсумком року показала кращі результати, ніж прогнозувалося на початку року", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається в огляді результат є віддзеркаленням поліпшення безпекової ситуації в країні завдяки професійності і стійкості ЗСУ, системної фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів

У міністерстві також відзначають "злагоджену роботу уряду й бізнесу".

Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року

За даними Мінекономіки, найбільш позитивний внесок у ВВП мала сфера послуг, зокрема сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни. Також в цілому сфера послуг є більш цифровізованою та маневреною у своїй діяльності, швидко адаптується до нових умов та потреб на ринках.

Виробнича сфера, яка понесла суттєві збитки та руйнування під час війни, також додала позитивного внеску до ВВП, але меншого, ніж сфера послуг. За підсумком року найбільші темпи зростання спостерігаються в державному управлінні та обороні, будівництві, сільському господарстві, внутрішній торгівлі та переробній промисловості, йдеться в огляді.

Мінекономіки назвали цифру зростання ВВП України минулого року

Курс долара та інфляція

Упродовж 2023 року ситуація на валютному ринку залишалася стабільною і контрольованою, йдеться в огляді Так, завдяки суттєвим надходженням від міжнародних партнерів та накопиченню значного рівня міжнародних резервів НБУ в жовтні перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу (станом на кінець року гривня девальвувала на 3,9% до 38 грн/долар). Станом на кінець 2023 року міжнародні резерви зросли на 42,2% до 40,5 млрд доларів.

"Темп зростання споживчих цін упродовж усього 2023 року відповідає найбільш спокійним, з погляду інфляції, рокам мирного часу, а в річному вимірі (5,1%) він досяг найнижчого рівня за останні 3 роки", - йдеться в документі.

В огляді також зазначається, що Мінекономіки під бюджетні розрахунки 2024 року закладало зростання ВВП на рівні 5%.

Прогнози з економіки України

У листопаді МВФ підвищив прогноз зростання реального ВВП України на 2023 рік до 4,5% (з попереднього діапазону 1-3%). Проте очікується, що 2024 року зростання знизиться до 3-4% у міру продовження війни, а ризики погіршення перспектив залишаються виключно високими.

НБУ у жовтні покращив прогноз зростання реального ВВП України на 2023 рік з 2,9 до 4,9%. Реальний ВВП зросте у 2024 році на 3,6% (попередній прогноз – 3,5%). За прогнозом НБУ, Прискоренню економічного зростання до 6,0% у 2025 році (попередній прогноз - 6,8%) сприятиме передусім очікуване зниження ризиків безпеки.

Кабмін також очікує на швидше відновлення реального ВВП у 2023 році - до 5% порівняно з 2,8% у попередньому прогнозі. Прогноз зростання реального ВВП на 2024 рік був знижений до 4,6% у другому читанні держбюджету порівняно з 5,0% на перше читання, у тому числі з урахуванням зміни припущення тривалості війни (протягом 2024 року), логістики (обмеженість повноцінного користування) морськими портами) та міграційних процесів тощо.