ua en ru

"Месник" в арсеналі України. Головне про ЗРК Avenger і як його застосовують ЗСУ

"Месник" в арсеналі України. Головне про ЗРК Avenger і як його застосовують ЗСУ Фото: самохідні ЗРК Avenger на службі Збройних сил України (facebook.com/UALandForces)

Україна отримає більше самохідних зенітно-ракетних комплексів Avenger. Додаткові поставки оголошено напередодні зими, коли, як очікується, Росія може збільшити інтенсивність ракетних ударів та атак дронів-камікадзе.

Докладніше про комплекси Avenger та про те, як вони вже захищають українське небо, - у матеріалі РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: реліз Пентагону, публікації Foreign Policy, АрміяInform, аналітичного проекту Ukraine Weapons Tracker, Defence Express, пресслужб командування Об'єднаних та Сухопутних сил ЗСУ.

Міністерство оборони США направить черговий пакет військової допомоги на 325 млн доларів. Крім касетних боєприпасів DPICM, протитанкової зброї, ракет для HIMARS, патронів та автомобільної техніки, до нього увійдуть засоби для зміцнення протиповітряної оборони України.

Зокрема, кулемети 50 мм калібру для боротьби з ворожими безпілотниками та ракети AIM-9M, які є боєприпасами для систем ППО NASAMS, а також можуть запускатися з бойової авіації. Докладніше про них читайте у нещодавній публікації РБК-Україна "Ракети проти "шахедів". Як ЗСУ можуть застосовувати AIM-9 і чому не обов'язково чекати на F-16".

Крім того, до американського пакету увійшла партія з неназваною кількістю ЗРК Avenger. Причому це далеко не перше постачання. Відомо, що Avenger застосовуються в Україні як мінімум із весни 2023 року, і за цей час встигли зарекомендувати себе з найкращого боку.

"Месник" в арсеналі України. Головне про ЗРК Avenger і як його застосовують ЗСУ

Фото: ЗРК Avenger знову увійшли до пакету військової допомоги для України (facebook.com/UALandForces)

За даними Foreign Policy, українська сторона подавала запити на них із жовтня 2022 року. Коли зіткнулася з масованими атаками на об'єкти енергетичної інфраструктури по кілька разів на тиждень. Про передачу перших чотирьох комплексів радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван оголосив 10 листопада.

З того часу Avenger час від часу з'являються в нових пакетах.

Американський "месник". Що відомо про самохідний ЗРК Avenger

Система протиповітряної оборони Avenger (з англійської "месник") є спільним продуктом компаній Boeing і General Electric. Перша розробила власне сам зенітно-ракетний комплекс, друга - шасі.

Була представлена у 1990 році і відтоді стоїть на озброєнні Армії та Корпусу морської піхоти США. Закордонні оператори - Бахрейн, Єгипет, Ірак, Саудівська Аравія, Тайвань, Чилі та Україна.

Avenger забезпечує протиповітряну оборону малої дальності - до 5,5 км. Здатний захистити від крилатих ракет, безпілотників, літаків та вертольотів на висотах менше 4 км як на зустрічних курсах, так і навздогін.

Зенітно-ракетний комплекс встановлено на багатоцільовий автомобіль підвищеної прохідності HMMWV. Має два контейнери по чотири ракети Stinger, власну радіолокаційну станцію і 12,7-мм кулемет Browning M2. За рахунок вбудованого тепловізора оператори можуть виявляти повітряні цілі у будь-який час доби та за будь-якої погоди.

"Месник" в арсеналі України. Головне про ЗРК Avenger і як його застосовують ЗСУ

Фото: Avenger є розробкою кінця 1980-х років (facebook.com/UALandForces)

Основні характеристики:

  • дальність ураження цілі - від 0,2 до 5,5 км.
  • висота ураження цілі - до 3,8 км
  • екіпаж - 2 особи (у базовому варіанті)
  • швидкість - до 105 км/год
  • запас ходу - 440-560 км
  • маса - 3900 кг (загальна) та 1134 кг (платформа)

Що стосується озброєнь, то ракети Stinger мають прицільну дальність від 200 до 4500 м. Кулемет здатний стріляти зі швидкістю до 1200 пострілів на хвилину. У роботі ЗРК використовуються такі системи наведення, як оптичний приціл, лазерний далекомір та інфрачервона головка самонаведення самих ракет.

Avenger має три основні модифікації: базова, STC та Up-Gun. Базова оснащена туреллю, встановленою на важкому HMMWV, дві пускові установки для Stinger та можливістю підключення до системи контролю повітряного керування, командування та розвідки FAAD C3I.

Модифікація STC дозволяє обирати ціль з дисплея на консолі націлювання та автоматично повертати турель у бік цілі без втручання навідника. Тимчасова версія Up-Gun з'явилася 2005 року для місії в Іраку, коли для додаткового захисту від наземних атак замість одного з ракетних контейнерів встановлювався додатковий кулемет.

Навіщо Україні системи Avenger

Запит на високомобільні ЗРК Avenger українська сторона подавала восени 2022 року. Тоді подібні засоби були вкрай необхідні для захисту критичної інфраструктури від російських крилатих ракет і дронов Shahed.

Але як наголошували аналітики профільного порталу Defence Express, окрім здатності вражати цілі з кулемета та протиракетами, є ще одна важлива особливість, яка може відіграти важливу роль у майбутній перемозі над Росією. Йдеться про передову систему управління вогнем. Завдяки їй можна не тільки вибирати цілі для ведення вогню, але й обмінюватися даними цілевказування з іншими засобами ППО.

"Месник" в арсеналі України. Головне про ЗРК Avenger і як його застосовують ЗСУ

Фото: ЗРК Avenger на озброєнні України (facebook.com/UALandForces)

Крім того, в американській армії Avenger призначені для протиповітряного прикриття сухопутних військ на марші та захисту позицій комплексів протиракетної оборони Patriot. Тому не виключено, що залежно від пріоритету Збройні сили України також застосовуватимуть їх для таких завдань.

Хоча з урахуванням загрози активізації ударів по енергетиці восени та взимку, очевидно, насамперед Avenger прикриватимуть певні об'єкти. Про це казав і командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв, розповідаючи про комплекси на бойовому чергуванні у Північній операційній зоні.

"Вони здатні забезпечити мобільну протиповітряну оборону малої дальності для об'єктів цивільної інфраструктури, підрозділів Сектору безпеки та оборони від крилатих ракет, безпілотних літальних апаратів, літаків та гелікоптерів на малих висотах", - наголошував він.

Як Україна застосовує ЗРК Avenger

Вперше в Україні системи Avenger засвітилися у березні 2023 року. Тоді на сторінці проекту Ukraine Weapons Tracker у Twitter з'явилося відео з одним самохідним ЗРК та українськими військовими. Повідомлялося, що машини було доставлено зі США до німецького порту в Бремергафені в середині лютого. Станом на березень Україна мала отримати 12 одиниць.

А вже у квітні на офіційному Telegram-каналі командування Об'єднаних сил ЗСУ з'явилося відео про Avenger на бойовому чергуванні.

"Хлопці, які навчалися на цій системі, пройшли підготовку у Німеччині. Вони повністю готові до керування", - казав командувач Сергій Наєв.

Члени одного з екіпажів розповіли, що завдяки вбудованому тепловізору можуть працювати як вдень, так і вночі. А оператор-навідник показав особливості роботи з виносного пульта дистанційного керування. За його словами, управління туреллю може здійснюватися або з башти, або з пульта. Спочатку ціль відстежується на спеціальному екрані, після чого висувається оптичний приціл і стрілок з його допомогою захоплює повітряну ціль.

Крім того, за словами військового, екіпаж встигає повністю привести комплекс у бойову роботу, поки прямує на позицію з базового табору чи району очікування. А завдяки тому, що радіолокаційна станція пасивного типу, ворог не може виявити Avenger. Генерал Наєв також додав, що техніка дуже проста та легка в управлінні.

У червні прес-служба Сухопутних військ ЗСУ розповідала про успішне застосування самохідних ЗРК.

"Дані комплекси вже довели свою ефективність у знищенні "шахедів" та російських ракет", - зазначили українські військові.