ua en ru

Лондон під загрозою через можливий спалах кору: що стало причиною

Лондон під загрозою через можливий спалах кору: що стало причиною Фото: у Лондоні можливий спалах кору (GettyImages)

Управління охорони здоров'я Великобританії попередило, що Лондон може зіткнутися зі спалахом кору, що призведе до 160 000 випадків через низький рівень вакцинації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Згідно з даними Агенства з охорони здоров’я Великої Британії (UKHSA), в Англії зростає кількість випадків захворювання на кір: у першій половині року їх було 128. Для порівняння, за весь 2022 рік зафіксували 54.

Дві третини зі 128 випадків зафіксували Лондоні через нижчий рівень вакцинації в столиці. В організації кажуть, що ризик великого спалаху кору за межами Лондона низький, але існує більша ймовірність концентрованих спалахів серед невакцинованих громад і серед молоді. Люди віком від 19 до 25 років знаходяться в зоні особливого ризику.

"Кір поширюється дуже легко, але йому можна запобігти. Через тривале неоптимальне застосування вакцини зараз існує дуже реальний ризик побачити великі спалахи в Лондоні", - зазначила консультант-епідеміолог UKHSA Ванесса Саліба.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 85% п’ятирічних дітей в Англії отримують обидві дози щеплень від кору, що нижче 95%, необхідних для запобігання спалахів.

Кір в Україні

На початку березня, в Україні виявили два випадки кору, це були діти з однієї родини. У Міністерстві охорони здоров'я нагадали, що для того щоб захиститись від кору, треба зробити дві дози вакцини.

"Якщо вашій дитині від 6 місяців, то за наявності епідемічних показань, можна ввести нульову дозу вакцини, яка не зараховується як перша доза вакцинації", - зазначають в МОЗ.