ua en ru

Литва виділить фінансову допомогу на закупівлю засобів ППО для України

Литва виділить фінансову допомогу на закупівлю засобів ППО для України Фото: Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас (Getty Images)

Литва виділить 6 млн євро для посилення системи протиповітряної оборони в Україні. Допомога надаватиметься спільно з іншими європейськими країнами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, яку приводить Delfi.

Зазначається, що Литва разом із Великою Британією, Норвегією, Нідерландами, Данією, Швецією та Ісландією купує засоби ППО України на 107,5 млн євро. Внесок Литви - 6 мільйонів євро.

"Литва постійно знаходить різні способи підтримати Україну. Засоби протиповітряної оборони, закуплені сімома країнами, зміцнять здатність України захищати критично важливу інфраструктуру, цивільних осіб і військовослужбовців", - заявив Анушаускас.

За даними очільника Міноборони Литви, закупівля засобів ППО для України є першим із п'яти запланованих пакетів підтримки в рамках другого раунду закупівель Міжнародного фонду для України.

Яку допомогу планується передати Україні

Сім країн-союзників і країн-партнерів зібрали майже 608 мільйонів євро для цього фонду, яким управляє Британія. На першому етапі закупівель наразі виробляють бойові та розвідувальні безпілотники, які надійдуть в Україну цього літа.

"Міжнародний фонд для України - це приклад того, як ми можемо працювати разом із нашими союзниками задля зміцнення України та боротьби проти варварської російської агресії", - сказав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

Допомога від Британії

Вчора уряд Великої Британії анонсував передачу Україні нової військової допомоги в галузі протиповітряної оборони. Там уточнили, що озброєння вартістю 92 мільйони фунтів (понад 115 млн доларів США) закуплять найближчими місяцями через міжнародний фонд для України.

Представники Британії зазначають, що зброя, яку отримає Україна, підвищить здатність "захистити критично важливу національну інфраструктуру, цивільне населення та особовий склад на передовій".