ua en ru

Кулеба про винищувачі для України: у питанні літаків Німеччина не відіграє ключову роль

Кулеба про винищувачі для України: у питанні літаків Німеччина не відіграє ключову роль Фото: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (Віталій Носач, РБК-Україна)

Німеччина не буде відігравати ключову роль у питанні постачання бойових літаків Україні. З винищувачами останнє слово буде за США.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу в інтерв'ю BBC.

Він пояснив, що під час обговорення можливої передачі Україні винищувачів найчастіше мова йде про F-16, оскільки це наймасовіший бойовий літак.

"Звичайно, ми не списуємо з рахунків й інші літаки, такі як шведські Гріпени, французькі Міражі та Рафалі. Ми відкриті до спілкування з усіма партнерами", - сказав Кулеба.

При цьому він прокоментував категоричну позицію канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо винищувачів. Міністр зазначив, що рішення Берліна було важливим у постачанні танків Leopard, систем ППО IRIS-T, оскільки це німецькі технології. Проте з літаками ключову роль відіграють США як країна-виробник.

"У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія", - додав глава МЗС.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув можливість передачі Україні сучасних винищувачів, заявивши про можливу ескалацію. Він закликав німецьких політиків припинити дискусії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.