ua en ru

Кремлю доведеться обирати між кваліфікованими робітниками ОПК і навченими солдатами, - ISW

Кремлю доведеться обирати між кваліфікованими робітниками ОПК і навченими солдатами, - ISW Фото: російські військові (Getty Images)

Владі Російської Федерації доведеться обирати між кваліфікованими робітниками оборонно-промислового комплексу та навченими солдатами, які воюють в Україні.

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни, повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

Російська влада продовжує вживати заходів щодо мобілізації оборонно-промислової бази (ОПБ), яка зазнає труднощів, для тривалих військових дій, у тому числі заходів, які змусять Кремль обирати між кваліфікованими робітниками в оборонці та навченими військовими, які воюють в Україні, йдеться в матеріалі.

Російський диктатор Володимир Путін під час відвідування 14 березня авіаційного заводу в Улан-Уде в Бурятії заявив, що ОПБ відчуває брак належним чином підготовлених кадрів, і оголосив про низку реформ, спрямованих на залучення більшої кількості фахівців для роботи на військових заводах, що включає перерозподіл федеральних активів на житло та підвищення заробітної плати.

Голова Міноборони РФ Сергій Шойгу під час відвідин корпорації "Тактичне ракетне озброєння" у Московській області закликав завод подвоїти виробництво навіть після оголошення про те, що підприємство виконало вимоги держоборонзамовлення.

Путін також оголосив, що міністерство промисловості та торгівлі РФ підготувало список невказаних спеціальностей, по яких буде відстрочка від військової служби, що може свідчити про те, що Кремль надає пріоритет використанню кваліфікованих робітників у виробництві російської зброї, а не навченим солдатам, які воюють у російській армії, відзначають аналітики

Російські агентства новин повідомили, що Мінфін також розглядає можливість випуску військових облігацій.

У міністерстві оборони Великої Британії оцінюють указ Путіна від 3 березня про державний нагляд за оборонними підприємствами, що встановлює умови для Мінпромторгу Росії обходити керівників ОПР на підприємствах, які не відповідають російським стандартам виробництва.

Служба зовнішньої розвідки України повідомила, що російські оборонні підприємства значно знизили свої вимоги до найму і тепер приймають працівників без досвіду та з історією вживання наркотиків, судимості та банкрутства.

В ISW раніше повідомляли про спроби РФ "омолодити" свій ОПК в умовах нестачі робочої сили та західних санкцій і, як наслідок, про відсутність успіху у цьому починанні.

Ключові висновки

  • Відомі російські блогери знову посилюють давню російську інформаційну операцію, спрямовану на використання релігії як зброю для дискредитації України.
  • Російські винищувачі Су-27 збили американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі.
  • Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив 14 березня, що Польща може поставити Україні багатоцільові винищувачі МІГ-29 протягом чотирьох-шостих тижнів.
  • Українські джерела повідомили, що російські сили продовжують будувати оборону вздовж кордону РФ з Україною, щоб притиснути війська ЗСУ до північних прикордонних районів.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватове-Кремінна.
  • Російські війська просунулися в межах Бахмута і продовжували наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк та у західній частині Донецької області.
  • Війська РФ продовжують зміцнювати тилові райони в окупованій Росією частині Запорізької області.
  • Секретар "Єдиної Росії" Андрій Турчак заявив 14 березня, що Держдума РФ розгляне закон, який спрощує юридичне визнання зниклих безвісти російських солдатів загиблими.
  • Внаслідок вибуху саморобного вибухового пристрою українські партизани поранили заступника начальника Новокахівської окупаційної військової адміністрації.