ua en ru

Країни Балтії хочуть на початку наступного року стати енергетично незалежними від РФ

Країни Балтії хочуть на початку наступного року стати енергетично незалежними від РФ Фото: президент Литви Гітанас Науседа (GettyImages)

Країни Балтії хочуть якнайшвидше стати повністю енергетично незалежними від Росії. Це планується реалізувати вже на початку 2024 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента Литви Гітанаса Науседи, яку приводить LRT.

"Президент Литви Гітанас Науседа у п'ятницю зустрівся зі спікером парламенту Естонії Лаурі Гусаром. На зустрічі було обговорено підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі, війну Росії в Україні, а також питання синхронізації електромереж", - йдеться у матеріалі.

Науседа та Гусар обговорили питання синхронізації електромереж з континентальною Європою. Литовський лідер підкреслив, що оскільки Росія використовує енергоресурси як засіб політичного маніпулювання та шантажу, дуже важливо прискорити відключення країн Балтії від контрольованих Росією енергосистем.

"Наш стратегічний пріоритет - якнайшвидше стати повністю енергетично незалежними від Росії", - сказав Науседа.

За його словами, вже на початку 2024 року разом із Латвією та Естонією Литва хотіла б відключитися від російських мереж. Він розповів, що у квітні було успішно проведено перевірку відключення від системи електропостачання, Литва форсує всі процеси, необхідні для цієї дії.

Що відомо про відключення від системи електропостачання РФ

Випробування проводились 22 квітня з 11:00 до 12:00 за місцевим часом. Тоді литовський оператор енергомережі Litgrid уперше повністю перервав з'єднання з російською електромережею.

Таким чином, вперше в історії електроенергетична система Литви працювала повністю автономно. Країна у цей час використовувала електрику місцевих електростанцій. Також продовжувався імпорт зі Швеції та Польщі.