Коли снідати, щоб бути здоровим і довго жити: названо точний час
Названо найкращий час для сніданку (фото: Freepik)
Правильний старт дня може не лише покращити настрій, а й підвищити продуктивність та покращити обмін речовин. Тому варто знати, коли найкраще для здоров'я снідати.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Чому важливий час сніданку
Дослідження, опубліковане Communications Medicine, показало, що учасники, які снідали пізніше, мали підвищений ризик передчасної смерті. На кожну годину затримки сніданку ризик смертності збільшувався на 8-11%.
Генетика, труднощі з приготуванням їжі, хвороби та проблеми зі сном сприяли змінам у часі сніданку.
Найкраще їсти протягом години-дві після пробудження, щоб перервати нічне голодування та забезпечити себе поживними речовинами для підживлення наступного дня.
Вживання їжі протягом двох годин після пробудження допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та запустити метаболізм.
Дослідження в журналі Clocks cleep показало, що ранній сніданок допомагає покращити рівень глюкози в крові та посилює реакцію глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1) після їжі.
Цей гормон природним чином вивільняється після їжі для регулювання апетиту, підтримки травлення та контролю рівня глюкози в крові.
Коли ви снідаєте приблизно в один і той самий час щодня, то по суті повідомляєте своєму внутрішньому годиннику, що час прокидатися.
Чого уникати на сніданок
Тістечка, пончики, круасани
За даними Cleveland clinic, такі продукти часто містять трансжири та багато цукру, що може призвести до підвищення рівня цукру в крові та швидкого відчуття голоду.
Також солодкі пластівці містять велику кількість доданого цукру та мало клітковини, що призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові, а потім - до його різкого зниження, викликаючи втому та голод.
Оброблені м’ясні продукти (бекон, ковбаси, сосиски)
Ці продукти багаті на насичені жири, холестерин та натрій, що може підвищувати рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань.
Пакетовані соки
Вони часто не містять клітковини та можуть мати високий вміст цукру, що призводить до швидкого підвищення рівня цукру в крові без відчуття ситості.
Солодкі йогурти з ароматизаторами
Такі продукти можуть містити багато доданого цукру та штучних добавок, що знижує їхню поживну цінність.
Вас може зацікавити:
- 6 корисних сніданків, які можна приготувати за 15 хвилин
- Названо нетрадиційні страви для сніданку, які заряджають енергією вранці
- Дієтолог назвала білковий сніданок, який насичує енергією на цілий день
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.