ua en ru

Китай відхрестився від "безмежної дружби" з Росією, - ISW

Китай відхрестився від "безмежної дружби" з Росією, - ISW Фото: Президент РФ Володимир Путін (Getty Images)

Кремлівський диктатор Володимир Путін намагався зобразити РФ як шановану світову державу на тлі заяв Китаю, що відхрестився від "безмежної дружби" Москви та Пекіна.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що 5 квітня Путін провів онлайн-зустріч з врученням вірчих грамот главам 17 дипломатичних місій, під час якої наголосив на тісних відносинах Росії з Сирією та співпраці з Асоціацією держав Південно-Східної Азії.

Тоді ж диктатор вказав, що Сирія є надійним партнером та вкотре намагався звинуватити Захід у війні РФ проти України та геополітичному протистоянні з Москвою.

Як пояснюють у звіті, таким чином Путін намагався зобразити Росію як шановану світову державу на тлі виступу посла Китаю в ЄС Фу Цуна, який назвав "риторичним прийомом" спільну заяву Москви та Пекіна про "безмежну дружбу".

Окрім цього, дипломат додав, що Китай не підтримує війну РФ проти Україні та не надає Кремлю зброї, підкреслюють в ISW.

"Слова Фу узгоджуються з оцінкою від 21 березня про те, що Путін не зміг отримати вигоди від безмежного двостороннього партнерства, на яке сподівався під час зустрічі з главою Китаю Сі Цзіньпіном 20-22 березня", - підсумували фахівці.

Ключові висновки Інституту вивчення війни:

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що українські сили відійдуть від Бахмута, щоб уникнути оточення, якщо це буде потрібно, але наразі такої необхідності немає.
  • Путін під час засідання Радбезу РФ назвав зусилля Росії щодо консолідації контролю над окупованими територіями України питанням внутрішньої безпеки та верховенства права.
  • Путін звільнив генерал-полковника Миколу Гречушкіна з посади заступника голови МНС.
  • Російські та українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.
  • Російські війська продовжили наступальні дії вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк.
  • Російські бізнесмени можуть взяти на себе більшу роль у підтримці зусиль Міноборони РФ щодо формування нерегулярних добровольчих формувань.
  • Російський уповноважений з прав дитини Марія Львова-Бєлова продовжує заперечувати міжнародні звинувачення про те, що Росія примусово вивозить українських дітей до РФ.