ua en ru

У Києві під посольством РФ пройшла акція до роковин теракту в Оленівці

У Києві під посольством РФ пройшла акція до роковин теракту в Оленівці Фото: українці провели акцію під посольством РФ в Києві (Віталій Носач, РБК-Україна)

У Києві сьогодні ввечері пройшла акція під будівлею посольства Росії. Акція була присвячена роковинам теракту в колонії Оленівки, в результаті якого загинули полонені "азовці".

Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Учасники акції прийшли під будівлю російського посольства з плакатами, на яких, зокрема, були заклики звільнити з полону бійців "Азову". Також активісти принесли фотографії загиблих в результаті теракту полонених військових.

Участь в акції під російським посольством взяли близько 500 людей.

Фото: українці провели акцію під посольством РФ в Києві (Віталій Носач, РБК-Україна)

Теракт в Оленівці

У ніч на 29 липня 2022 року стався вибух у колонії в окупованій Оленівці. Інцидент призвів до смерті понад 50 полонених українських військових, а ще 130 були поранені.

Згідно з розслідуванням української влади, вибух стався через те, що росіяни підірвали термобаричну зброю в бараку з полоненими "азовцями". За даними СБУ, були використані гранати "Джміль".

З метою замаскування свій злочин, росіяни поширили неправдиву інформацію про те, що по колонії було завдано удар українських ракет HIMARS. Проте, днями, майже через рік після трагедії, ООН офіційно спростувала версію росіян і заявила, що HIMARS точно не був причиною вибуху.

Сьогодні заяву до роковин трагедії в Оленівці зробив президент Володимир Зеленський. "Хай кожна втрата Росії буде розплатою за її зло і хай кожен окупант, кожен російський убивця, усі відповідальні за цей терор проти України та українців знають - поки ще живі, - що справедливість перемагає. Україна переможе", - наголосив він у своєму відеозверненні.

Більше про трагедію в колонії ви можете прочитати в матеріалі РБК-Україна - "На страту забирали за списками. Що відомо про теракт в Оленівці через рік після трагедії".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.