Кава "з собою": лікар назвала головну небезпеку одноразових стаканчиків
Чим шкідливі одноразові стаканчики для напоїв (фото: Freepik)
Кава на винос - зручна звичка сучасного темпу життя. Але за кожною ароматною чашкою у пластиковому стаканчику ховається небезпека.
Ексклюзивно для РБК-Україна лікар-ендокринолог, терапевт та фахівець клінічної лабораторної діагностики Олена Доманська розповіла, як пластикові стаканчики можуть впливати на здоров'я.
Вплив на організм
В холодну пору року особливо популярні гарячі напої на винос. Але чи зігріє напій, чи нашкодить організму, то це залежить від тари.
За словами лікаря, напої в пластику однозначно не варто брати, обережними варто бути також з кришечкою та соломинками. Для активного довголіття важливо розуміти, що частинка мікропластику, яка виділяється в напій, не руйнує тіло "в секунді", а відбувається накопичення.
Тому найкраще замінити їх на звичайний посуд, багаторазові металеві чашки-термоси або скляний посуд.
До того ж більшість паперових стаканчиків всередині покриті тонким шаром пластику (поліетилену), щоб не протікали. Мікропластик викликає запалення та окиснювальний стрес, а також стимулює утворення вільних радикалів та "шкодить фазам детоксу".
Крім того, кава з собою - це ідеальна можливість "набрати пусті калорії", в основному з вуглеводів.
"До прикладу "латешка" та капучино викличуть у вас такий інсуліновий скачок, який ви навіть не думали. Після чого через годину буде глікемічний "провал" і зайві сантиметри "прилетять" на ваше ідеальне тіло з шаленою швидкістю. А вісцеральний жир - це величезна кількість продуктів запалення, які поступово перетворюють ваше ще колись ідеальне тіло в неприємну статуру", - пояснила Олена Доманська.
В який посуд мають розливатись гарячі напої
За даними Держпродспоживслужби, в Україні продаж напоїв на розлив дозволяється лише у чистий посуд, у тому числі власний посуд покупця, якщо він придатний для використання.
Тому заклад не має права наповнювати брудний або пошкоджений посуд.
Посуд і матеріали, що контактують із харчовими продуктами, мають бути безпечними, не повинні виділяти шкідливих речовин і бути придатними для контакту з гарячими напоями.
Тобто заклад має використовувати лише сертифікований посуд із маркуванням "чашка і виделка", що підтверджує його контакт з гарячими рідинами.
Якщо посуд може впливати на безпечність, то споживач має про це бути проінформований. Це стосується і посуду: наприклад, маркування "не для гарячих напоїв" має бути видно й зрозуміле покупцю.
Вас може зацікавити:
- Названо найшкідливіший посуд для приготування, який перетворить їжу в отруту
- 5 продуктів, які не можна готувати в посуді з неіржавної сталі
- Головні ознаки, що час викинути пластикові контейнери для їжі
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.