Картопля - одна з найпопулярніших культур в Україні, але вона виснажує землю швидше за інші овочі. Якщо знову посадити картоплю чи інші пасльонові (томати, баклажани, перець) на тому самому місці, врожайність різко впаде, а хвороби й шкідники тільки поширяться.
Що треба садити після картоплі і які овочеві культури у цей ґрунт сіяти не можна, розповідає РБК-Україна.
Досвідчені городники радять застосовувати сівозміну - правильне чергування культур, щоб ґрунт "відпочив" і залишався родючим.
Бобові (квасоля, горох, соя, нут) - насичують землю азотом і покращують структуру ґрунту.
Капуста (білоголова, броколі, цвітна) - не страждає від картопляних хвороб і добре росте після пасльонових.
Коренеплоди (морква, буряк, ріпа) - чудово почуваються на ділянці, де росла картопля.
Гарбузові (огірки, гарбуз, кабачок) - швидко відновлюють баланс поживних речовин у землі.
Зелень (салат, шпинат, кріп, петрушка) - легкі культури для "перезавантаження" ділянки.
Томати, баклажани, перець - вони з тієї ж родини, що й картопля, тому легко підхоплюють ті ж хвороби (фітофтора, нематода).
Знову картоплю - земля не встигає відновитися, врожайність падає, а хвороби накопичуються.
Якщо планів на ділянку немає, найкраще посіяти сидерати (гірчицю, овес, фацелію або горох із вівсом). Вони очищують землю від збудників хвороб, пригнічують бур'яни та збагачують ґрунт органікою.
Вас може це зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані джерела: дослідження Українського інституту експертизи сортів рослин, довідник з сівозміни від Мінагрополітики України, поради інституту овочівництва і баштанництва НААН України.