ua en ru

Канада може надати гарантії безпеки Україні. Працюємо над документом, - Зеленський

Канада може надати гарантії безпеки Україні. Працюємо над документом, - Зеленський Фото: прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та український президент Володимир Зеленський (Офіс президента)

Під час війни Україна не може доєднатись до НАТО. Однак наразі Офіс президента працює над відповідними документами, згідно з якими Канада зможе надати Україні гарантії безпеки.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на прес-конференції в Києві, повідомляє РБК-Україна.

"Ми розуміємо, що сьогодні в час війни Україна не може стати членом НАТО, це суперечить Альянсу, але нам потрібна допомога", - зауважив президент.

Зеленський подякував за ті гарантії, якими Україна вже забезпечена, але наголосив, що на цьому шляху до НАТО країні треба юридичні гарантії безпеки.

"Вони підготовлені нашою стороною і ми розмовляємо з партнерами. Тут також одна з головних ролей у Канади. Ми хочемо, щоб Канада була одним з гарантерів. Ми говорили з Джастіном (Трюдо - ред.) про це, зараз наші радники спілкуються, працюємо над відповідним документом", - підкреслив президент.

Гарантії безпеки для України

Президент України перед липневим самітом НАТО заявив, що Україна потребує гарантій безпеки від Заходу, які зафіксують на папері.

"Якщо ми поки що не в НАТО, нам це потрібно на папері. Навіщо? Щоб через півроку чи через рік ніхто з лідерів не почав говорити, що його суспільство втомлюється та економіка втомлюється, тому вони не можуть давати нам відповідні обсяги", - сказав він.

Водночас західні ЗМІ пишуть, що союзники України можуть надати їй ізраїльську модель гарантій безпеки. Зокрема вона передбачає постачання зброї.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.