ua en ru

Індія допомагає скоротити доходи Москви від продажу нафти, - Мінфін США

Індія допомагає скоротити доходи Москви від продажу нафти, - Мінфін США Фото: Ціни на російську нафту скоротилися завдяки діям Індії (Getty Images)

Ціновий ліміт G7 на постачання російської нафти скорочує прибутки, які Москва отримує для підтримки вторгнення в Україну, а ефективності цього механізму сприяють недавні дії індійських нафтопереробних заводів.

Про це йдеться у підготовленій заяві представників Мінфіну США, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Офіційні особи США знаходяться в Індії цього тижня для зустрічей з урядовцями та лідерами бізнесу, щоб обговорити співпрацю у боротьбі з відмиванням грошей, протидію фінансуванню тероризму та запровадження цінової стелі.

"Ми знаємо, що індійська економіка багато в чому поставлена на карту в торгівлі нафтою з Росією, а також у зв'язку з глобальними перебоями в постачаннях, яких покликане уникнути запровадження цінового обмеження", - скажуть чиновники.

Індія стала одним із найбільших споживачів російської нафти з тих пір, як західні санкції перемістили ринок сирої нафти з Європи до Азії, що призвело до витрат для Росії через те, що вона покладалася на "тіньовий флот" танкерів, що старіють, для її транспортування.

Нью-Делі традиційно підтримує тісні економічні та військові зв'язки з Москвою та утримується від критики Росії щодо її війни проти України. Але минулого тижня міністри закордонних справ України та Індії заявили, що погодилися відновити торгівлю та співпрацю до рівня, який існував до російського вторгнення в Україну.

Ціновий ліміт, запроваджений країнами "Великої сімки", Європейським Союзом та Австралією, забороняє використання західних морських послуг, таких як страхування, маркування та транспортування, коли танкери перевозять російську нафту за ціною 60 доларів за барель або вище. Захід запровадив цей механізм після вторгнення Росії до України у лютому 2022 року.

Санкції США

З жовтня США посилили обмеження цін за допомогою санкцій, включаючи включення в лютому до списку санкцій "Совкомфлот", російську державну судноплавну компанію.

Заходам щодо Росії сприяють дії міжнародних нафтопереробних компаній, у тому числі індійської Reliance Industries, не купувати російську нафту з танкерів "Совкомфлоту", скажуть чиновники.

"Наші зусилля підкріплюються міжнародною підтримкою цих примусових заходів, таких як недавнє рішення приватних та державних нафтопереробних заводів припинити імпорт судів "Совкомфлоту", - заявляють представники Мінфіну.

Введення цінового обмеження на російську нафту вдарило за ціною, яку Росія може отримати за свою нафту на світових ринках, скоротивши прибутки для війни з Україною, кажуть чиновники.

За оцінками Мінфіну США, знижка на російську нафту марки Urals до міжнародного еталонного сорту Brent збільшилася приблизно з 12-13 доларів за барель до жовтня до 18 доларів у січні і приблизно до 17-18 доларів у лютому, останньому місяці, коли є дані.

"Сполученим Штатам разом з рештою членів коаліції (з цінової стелі) необхідно буде зберігати пильність і гарантувати, що політика, її реалізація та забезпечення дотримання будуть спрямовані на те, щоб накласти фінансовий тягар на Росію та підтримувати стабільність світових енергетичних ринків", - скажуть чиновники.