ua en ru

Хто повинен повідомляти родичам про загибель військового і чому діє саме такий механізм

Хто повинен повідомляти родичам про загибель військового і чому діє саме такий механізм Фото: заступник міністра оборони Ганна Маляр (facebook.com/ganna.maliar)

В Збройних силах України є порядок оповіщення родичів про загибель військовослужбовця. Родичі не повинні дізнаватись про загибель військовослужбовця з Інтернету, або ж від командирів чи побратимів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звернення заступника міністра оборони Ганни Маляр.

"Правом повідомляти цю інформацію наділені ТЦК та СП. Працівники ТЦК та СП мають досвід та спеціально навчені такими комунікаціями", - розповіла вона.

Маляр додала, що якщо тіло військослужбовця не знайдено, тоді родині повідомляється, що військовослужбовець зник безвісти за певних обставин.

"Такий військовослужбовець в обліку буде зі статусом "безвісти зниклий". А от коли знайдено та ідентифіковано тіло, тоді повідомляється про загибель", - каже заступник міністра..

Вона нагадала, що вже був випадок, коли бачили свідки загибель, але тіло не знайшли. Згодом військовослужбовець виявився живим.

Тому, Маляр звернулась з проханням у публічних комунікаціях про загибель, з поваги до родичів, дотримуватись простих правил:

  • сповіщати публічно після того, як ТЦК СП повідомить родичам про загибель чи зникнення безвісти;
  • повідомляти коректно статус - "загиблий" чи "безвісти зниклий".